Преди това двете страни се договориха да прехвърлят 25% от търговията си с природен газ в руски рубли и да се откажат от щатския долар

Свързани новини

04.10.2022 12:30

Турският държавен вносител на газ иска да отложи някои плащания към Русия до 2024 г.: Bloomberg

Видян 1357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският държавен вносител на природен газ Botas обмисля да поиска от руския Газпром отсрочка за някои от дължимите от Анкара плащания за природен газ до 2024 г. , съобщи Bloomberg в понеделник.

Според Bloomberg Турция все още не е отправила официално искане за отсрочка на плащането, но са проведени разговори между официални лица. Ако сделката бъде одобрена, тя ще помогне за намаляване на натиска върху икономиката на страната в период на високи световни цени на енергията. В доклада се отбелязва, че Анкара има търговски дефицит от над 11 млрд. щатски долара и че националната ѝ валута - лирата - се обезценява.


Турски източник, цитиран от руската РИА Новости във вторник, заяви, че дискусията е била по-скоро за ценообразуването, отколкото за предложеното забавяне на плащанията. Частичното използване на рублата в търговията промени условията на договорите и страните обсъждат как това може да се отрази на цената на продукта, обясни източникът.

Преди това двете страни се договориха да прехвърлят 25% от търговията си с природен газ в руски рубли и да се откажат от щатския долар. Москва определи водещата западна валута като "токсична" поради контрола, който Вашингтон има върху нея, и желанието му да я използва за политическо влияние.

Унгария, друг голям купувач на руска енергия, обяви в понеделник, че е постигнала условно споразумение за отлагане на дължимите плащания за зимните доставки на газ.


 "Договорихме се за прагова стойност, а частта, която я надвишава, не трябва да се плаща сега, а отива на разсрочено плащане", заяви министърът на развитието Мартон Наги пред Ройтерс.

Длъжностното лице заяви, че прагът е определен под текущата спот цена на газа, а споразумението ще продължи до март. Той изчисли, че Унгария ще може да отложи плащания в размер на 1 млрд. евро (990 млн. долара).


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион