25.10.2016 14:18

Тровят ни с киселина, бъкана с вода, оцветители и Е-та

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Знаете ли, че в търговската мрежа наред с оцета се продават и т.н. кисели заместители? Химична смеска от синтетична киселина с вода и Е-та, която ни приканва от стелажа с ниската си цена и подвеждащ етикет. Синтетичната киселина сама по себе си е петролен субпродукт и е вредна за здравето. Въпреки това, тези продукти се продават до оцета и то на цени под 60 стотинки. При тях трябва да има коректно изписване, че това е кисела подправка или да използват всякакви други синоними, но в никакъв случай не трябва да пише оцет, това обясни директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Според експерта няма как цената на натурален оцет да е толкова ниска, щом гроздето и ябълките се търгуват скъпо тази година и натуралният оцет поддържа минимални цени около и над 1 лев.  
Той е категоричен, че оцетната киселина не е чак толкова опасна, стига да е в минимални количества. Но тя е напълно негодна за консервиране, въпреки че на етикетите пише обратното. Особено трябва да се внимава, ако тази зимнина се приготвя за малки деца. През годините Агенцията по лозата и виното е получавала сигнали от хора, които са използвали такива продукти и цялата им зимнина, която са приготвили, е трябвало да бъде изхвърлена, защото се е развалила. Според експертите хората трябва да са много внимателни, когато избират оцет, защото имитиращият продукт е поставен до истинския в магазините и това обърква.

Какво да гледаме:



На всеки етикет има партиден номер. Но има ли думата Оцет на самата бутилка с голям шрифт, това не е имитиращ продукт, а е истински. Трябва да допуснем, че може да има и недобросъвестни производители, които правят „оцет“ в гаражни условия и може да пласират в мрежата  синтетични продукти с надпис оцет, особено в по-малките населени места. „Купувачите трябва да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват, да не се водят само от цената", приканва шефът на агенцията. Факт е, че не малко марки оцетни заместители поставят имена като „Оцетен“ и „За консервиране“, с което умело подвеждат. Затова и експертите препоръчват в магазините двата оцета да бъдат разделени. Така хората ще правят информиран избор.



Много сериозен проблем се очертава, че по-голяма част от имитиращите продукти се закупуват от консервните предприятия. Коев предупреждава, че трябва да са внимателни, когато си взимат храни от тях, защото тяхната продукция може да бъде опасна."Надявам се собствениците на консервните предприятия да спазват всички необходими правила. Продуктът им да има нужната документация, а не да пробутват на хората нещо, което не отговаря на искането на клиентите", призова директорът на Агенцията по лозата и виното.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв