На 1 юни бившият министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед, подкрепена с хиляди становища на граждани, която забраняваше развъждането и вноса на американски норки в България
01/02

Свързани новини

16.11.2022 14:38

Триметрова лисица посети столицата и блокира бул. Цар Освободител

Видян 449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Триметрова лисица събра погледите на столичани тази сутрин пред Народен театър „Иван Вазов“. С лисицата, наречена Лиска, българската организация „Невидими животни“ откри кампания за подписи zanorkite.bg за забрана на фермите за кожи в ЕС. Близо 100 души се събраха в подкрепа на каузата. Сред тях бяха и български звезди като Марта Желязкова, Ева Георгиева и Ния-Косара от „Ергенът“. Стигна се и до блокиране на движението на бул. „Цар Освободител“.

Фермата за норки у нас нашумя в общественото пространство тази година, след като на 8 април в национален ефир бяха излъчени кадри от „Невидими животни“. Кадрите от разследването във фермата разкриха мизерията, в която се отглеждат животните.

На 1 юни бившият министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед, подкрепена с хиляди становища на граждани, която забраняваше развъждането и вноса на американски норки в България. С това прословутата ферма за норки до с. Маджерито, Старозагорско, щеше да е принудена да прекрати своята дейност след години протести от граждани и местни жители. През август обаче след подадена жалба от страна на фермата за норки Върховният административен съд реши да спре предварителното изпълнение на заповедта на бившия министър Сандов, докато жалбата не се разгледа по същество. Според активистите подобни дела се проточват с години.

„Подобен развой след години скандали около фермата за норки ни доказва, че явно не можем да разчитаме на българските институции по този въпрос. На всички е ясно, че ако тази ферма не беше крупен бизнесмен със силен политически гръб, тя отдавна щеше да е закрита. Затова днес започваме мащабна кампания, с която се обръщаме към Европейската комисия заедно с десетки организации в Европа. Искането ни е едно: Окончателен край на фермите за кожи на територията на целия ЕС, както и край на вноса и продажбата на стоки от такива ферми.“, категоричен бе Стефан Димитров от „Невидими животни“.

Пред Народния театър граждани имаха възможност да се подпишат под официалната Европейска гражданска инициатива към Европейската комисия на място. Подписи се събират и онлайн на www.zanorkite.eu със срок до 18 май. Събитието бе посетено и от редица популярни личности, сред които Марта Желязкова, Ева Георгиева и Ния-Косара от „Ергенът“, а Силвия Петкова, Маги Джанаварова и Неда Спасова изразиха подкрепата си за кампанията в социалните мрежи.

По време на събитието поддръжници на каузата блокираха и движението по бул. „Цар Освободител“ с триметровата лисица Лиска. Тя е символ на всяка лисица във фермите в Европа, убивана с токов удар за кожи. Символ е и на всяка норка, задушавана в газова камера, за да бъде превърната в луксозно палто или моден аксесоар, споделят организаторите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби