Трима разследващи полицаи от ГДБОП са определени да работят по преписките срещу главния прокурор и неговите заместници

Свързани новини

07.12.2023 16:20

Трима полицаи от ГДБОП ще разследват главния прокурор

Видян 443 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трима разследващи полицаи от ГДБОП са определени да работят по преписките срещу главния прокурор и неговите заместници. Това каза Даниела Талева, която встъпи в длъжност ад хок прокурор, който да разследва главния. Талева, която по принцип е съдия в Софийския градски съд, беше назначена временно като прокурор по новия механизъм за разследване на шефовете на държавното обвинение. Тя коментира още, че ако ѝ бъде оказван натиск, ще даде гласност на подобни действия и обществото ще бъде информирано.


"Надявам се хората, които са по високите етажи на властта в тази държава да проявяват здрав разум и морал и никой да не си позволява подобно нещо", каза тя, цитирана от БТА.


От думите ѝ се разбра още, че ѝ е осигурен кабинет в прокуратурата и двама служители, също така има създаден отделен модул в системата на прокуратурата, на който ще бъдат качвани актовете ѝ до които само те ще имат достъп. Тримата полицаи от ГДБОП също ще ѝ помагат в работата.


Даниела Талева посочи, че се е срещнала с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, като са си пожелали "всеки да си върши работата по възможно най-добрия начин". „Всичко, което е във възможностите на главния прокурор, го е направил, постарал се е да създаде такива условия, че наистина да се чувствам независима”, увери Талева. Тя уточни, че предстои днес или в понеделник Върховният касационен съд да препрати сигналите срещу главния прокурор и заместниците му, които после да се входират в системата и да започне работа по тях.


Единият от тях е свързан с придобити от близки и роднини на Борислав Сарафов имоти. Друг е свързан с досъдебното производство срещу Петьо Петров - Еврото и още двама души, което беше образувано от Софийската районна прокуратура за принуда, но наскоро беше прекратено от СГП. Има сигнал, подаден от сдружение Боец, с твърдения за извършени престъпления от и.ф. главния прокурор, но не е посочено за какво точно става дума, както и сигнали от трима граждани.


По закон, след като се запознае със сигналите, Даниела Талева може да реши да образува досъдебно производство или да откаже. Отказът подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци