Свързани новини

18.08.2021 14:48

Трябва правителство поне за зимата: Хр. Иванов

Видян 1351 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство, провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат". Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с „Демократична България”, предаде Нова тв.


„За да сполучим в третия мандат се иска  активен диалог, компромис и консенсус", продължи Радев. „Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии", продължи Радев.


„Моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, каза президентът. 


„Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е за третия мандат”, отговори съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. „Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, каза Иванов.


„Когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки са ключови за това да се излъчи управление. Липсата на диалог и готовност за търсене на баланси са рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност”, смята Иванов.


Той обясни, че от „Демократична България” не са могли да подкрепят първия мандат заради „едностранен подход и налагане, отказ от диалог”. „Това беше проблематично заради мандата за промяна, който дадоха избирателите”, смята Иванов.


Сега именно готовността на ИТН за диалог била ключовият момент за съставяне на правителство с третия мандат. 


В рамките на днешния ден президентът ще проведе консултации и с представители на парламентарната група на ДПС и ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,