Свързани новини

22.08.2021 08:08

Трябва да пазим свободата си на всяка цена:Радев на Петрова нива

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чест е да бъда в сърцето на Странджа в този свят за всеки българин ден. На Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание.


Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония.


В историческата 1903 г., на това място, „по всички правила на модерния парламентаризъм“, както ще напишат  очевидците, тракийци отсъдиха: време за колебания няма – Одринският революционен окръг въстава редом със своите братя от Македония. От Охрид до Черно море  българите разпалиха стихията на революцията. Революция в защита на обезправените, на българското име, на личното и народно достойнство, което стои по-високо от имота и от живота. „Бихме се, спасихме честта“, ще възкликне към края на въстанието Даме Груев.


Моралният завет, който ни оставиха нашите предци, е че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си. Парещото перо на летописеца на въстанието Христо Силянов напомня и днес, че освободителната идея изисква безрезервно посвещаване, че преклонението пред саможертвата на най-достойните повелява всяко поколение да осмисля каква България оставя на потомците.


Редом със спомена за битките, жив е и споменът за пепелищата, които поглъщат хиляди домове и човешки съдби. За библейския поход на бягащите от зверствата и прокудените от родните си места тракийци, поели по пътя към обетованата земя на Родината, търсейки спасение и подслон от зверствата при потушаването на въстанието. Този трагичен епизод е нашият национален урок за цената на свободата и необходимостта ревностно да я пазим. Затова сме длъжни да бдим над земята си и над паметта на загиналите, да помним за хилядите изоставени домове и да отстояваме правата си.


Благодаря на всички горди наследници на тракийци, които грижливо пазят паметта на своите предци и я предават на идните поколения. Само народ, който помни своето минало, има бъдеще.


Поклон пред паметта на героите!


Да живее България!, заяви президентът Румен Радев на традиционния тракийски събор на Петрова нива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак