След като няма консенсус за най-възрастният депутат, ние издигаме Кристиан Вигенин, заяви Корнелия Нинова от БСП.
01/02

Свързани новини

20.10.2022 17:20

Трети ден ще избират шеф на НС

Видян 3922 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без резултат завърши и четвърта процедура за избор на председател на парламента. Втори ден новоизбраните депутати не успяха да изберат шеф на 48-о НС.


Безпрецедентната ситуация премина през оттегляне на кандидатурите, прегласуване, обсъждане на промяна на критериите и търсене на компромисен вариант, който да отпуши законодателния орган. В крайна сметка ”тържествено заседание” ще трети пореден ден с балотаж между Йордан Цонев от ДПС и Кристиян Вигенин от БСП.
Припомняме, на първото заседание на новото 48-о НС в сряда партиите не успяха да изберат шеф на парламента. На балотаж депутатите така и не стигнаха до решение кой да е първият сред равни - Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от Продължаваме промяната (ПП).


Впоследствие от Демократична България предложиха да има ротационно председателство. Предложението им беше прието от ГЕРБ, но по-късно от ПП оттеглиха кандидатурата си.


Между заседанията двете партии сами оттеглиха кандидатурите на Росен Желязков и Никола Минчев за поста. От партията на Кирил Петков обявиха, че няма да имат кандидат “в името на духа на диалогичността”. „Ако това ще развърже парламентарния възел, готови сме да го направим”, аргументира се Десислава Атанасова от ГЕРБ. Възраждане остана зад Петър Петров, а ДПС отново номинира Йордан Цонев. Социалистите пак настояха НС да се оглави от Кристиян Вигенин. Вторият ден на депутатите започна с поредно гласуване на кандидатите, като отново нито един от тях не събра необходимите по Конституция 121 гласа.


След това от ПП поканиха всички партийни лидери на среща в НС след 50 минути, на някакъв неясен дебат, както неграмотно се изразяват (правилно е дебати). Но предложението остана игнорирано. Междувременно се проведоха и 2 спешни председателски съвета, на които шефовете на парламентарните групи отново не успяха да намерят решение да се обединят около една фигура за най-важния и формално първия пост в държавата.


В хода на дебатите обаче се появи компромисното предложение на ГЕРБ председателстващият най-възрастен депутат Вежди Рашидов да бъде избран за постоянен шеф на НС, което се вписваше и в лансираната идея на ДБ за "надпартийна фигура". Минути след 17 ч. обаче той сам оттегли кандидатурата си.


Бившият министър на културата бе аплодиран от всички депутати в залата, които се изправиха на крака. “В името на разума оттеглям и ви моля много: стойте ниско при хората, защото бързо ви намразват", каза Рашидов в словото си.


В началото на третото заседание от Възраждане обявиха, че оттеглят кандидата си за председател. Лидерът на партията Костадин Костадинов обаче ще предложи друг в лицето на Цвета Рангелова. Така от формацията изпълниха заканата да издигнат непознат кандидат. ДПС пък потвърди, че стои зад номинацията на Йордан Цонев за председател на НС.
“След като няма консенсус за най-възрастния депутат, ние издигаме Кристиан Вигенин”, заяви Корнелия Нинова от БСП.


В крайна сметка на балотаж отидоха Цонев и Вигенин след гласуването. Кандидатът на Сараите получи 102 гласа ”за”, 67 “против”, a 56 се въздържаха. На свой ред Вигенин събра подкрепата на 73 депутати, 11 бяха „против” и 141 избраха да се въздържат.


 Прегласуване за Цонев:





 Прегласуване за Вигенин:


 



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец