Свързани новини

28.03.2020 09:16

Тръмп стимулира икономиката с 2,2 трилиона долара

Видян 2372 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в петък закон за стимулиране на икономиката на стойност 2,2 трилиона долара, насочен към преодоляване на последствията от коронавируса. Церемонията в Белия дом бе излъчена от водещите американски телевизионни канали. Това е най-големият набор от мерки, приемани някога в Съединените щати. Междувременно САЩ, които вече официално са страната с най-много случаи на коронавирус (над 97 хиляди), регистрираха нов мрачен рекорд в петък: 345 души починаха от Covid-19 само за 24 часа.

Преди това икономическият пакет беше одобрен от Сената и Камарата на представителите на Конгреса. Това е най-големият пакет за подпомагане на икономиката в историята на САЩ. За да смекчи последиците от световната финансова криза през 2008 г., Конгресът одобри пакет от 800 млрд. долара, припомня ТАСС.

Планът предвижда изплащане на обезщетения за безработица, помощ на болниците, насърчаване на бизнеса и цели индустрии. Освен това гражданите на САЩ ще могат да получават еднократни плащания в размер на около 1200 долара на човек.

Предвижда се също отпускането на около 500 млрд. долара заеми и помощ за големите компании, при условие че  няма да изкупуват обратно собствените си акции и ще запазят по-голямата част от служителите. Авиокомпаниите имат право да получават субсидии в замяна на предоставяне на правителството на дялово участие. Около 350 млрд. долара са отпуснати за заеми за малък бизнес, които не е необходимо да се изплащат, ако се използват за заплати или изплащане на лихви по ипотеки и наеми.

Финансирането ще позволи на държавните органи да увеличат седмичните обезщетения за безработица с 600 долара до 31 юли. Пакетът включва и 340 млрд. долара допълнително финансиране за държавните органи за борба с коронавируса. Над 117 млрд. долара ще бъдат отпуснати за болници и предоставяне на медицински услуги на ветерани, посочва още ТАСС.

„Америка е начело на най-великата икономика в света и за нас, да осигурим помощ в размер на 2,2 трилиона долара за американците не е проблем, не е никакъв проблем!“, заяви Доналд Тръмп на пресконференция, продължила час и 15 минути .

„Само преди 22 дни ние бяхме начело на най-великата икономика в света, светът изглеждаше чудесно, а днес, без някой да можеше да го предположи преди, светът страда, хората се мъчат, тук, а и не само тук, недостигат защитни костюми, вентилатори и никой не може да каже кога това ще свърши и за кого ще свърши и за кого ще продължи. Започнахме със загуба на хиляди работни места, те ще стават милиони!“, посочи американският президент.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 28.03.2020 12:15

    Преди 73 години ... https://panorama.pub/wp-content/uploads/2020/03/st1.jpg

  • 001 Anonimen 28.03.2020 12:10

    С измъчените и гладувани 2.5 милиарда на българите Борисов подпомага американските граждани. Няма такава идиотия и абсурд....За българите кредит без лихва.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови