Свързани новини

30.08.2018 10:18

Тръмп: Няма причина за скъпи военни учения с Южна Корея

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин за липсата на напредък в денуклеаризация на Северна Корея, заявявайки, че Китай е поставил КНДР "под огромен натиск" в отговор на търговската война, която Тръмп започна, предаде RT.


В изявление на Белия дом, публикувано от Тръмп в Туитър, се посочва, че Пхенян е бил обект на "огромен натиск от Китай поради големите ни търговски спорове с китайското правителство".


Тръмп твърди, че Пекин продължава да предоставя различни видове помощ на Северна Корея, включително да доставя горива, торове и "различни други стоки", като по този начин ефективно подкопава американската политика на "максимален натиск".


Въпреки, че Белият дом не успя да постигне значителен напредък в прилагането на споразумението между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и Тръмп, постигнато на двустранната среща на върха през юни, изявлението подчертава, че Тръмп вярва, че връзката му с Ким е "много добра и топла, и в този момент няма причина да се харчат големи суми за съвместни военни игри между САЩ и Южна Корея."


Въпреки Тръмп отбелязва, че ако възникне необходимост, "президентът може незабавно да започне съвместните учения отново", както с Южна Корея, така и с другия най-добър регионален съюзник на Вашингтон - Япония. Тръмп предупреди, че евентуални военни учения ще бъдат "по-големи от всякога".


След като обвини китайското правителство в незаконно поведение на Корейския полуостров, изявлението приключва, като посочва, че горчивият търговски спор между САЩ и Китай "ще бъде разрешен във времето" от Тръмп и "великия президент на Китай Си Дзинпин".


Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви по-рано тази седмица, че САЩ нямат планове да отменят повече военни учения с Южна Корея, въпреки че някои по-големи учения са били спрени като знак на добра воля в преговорите със Северна Корея, докато други са продължили.


По думите на Матис все още не е взето решение относно тренировките, определени за 2019 г.


Северна Корея, която отдавна е раздразнена от съвместните военни учения, неотдавна обвини Вашингтон в двуличие. Официалният вестник на управляващата партия съобщи, че американският контингент, разположен в Япония, репетира нашествие в Северна Корея чрез "организиране на тайни тренировки, включващи специални единици за убиване на хора", докато Белият дом "води диалог с усмивка на лицето ".


Въпреки че след срещата на върха през юни не е постигнат значителен напредък в Северна Корея, усилията за прекратяване на  ескалиращата търговска война между САЩ и Китай не дадоха резултат. Неотдавнашните разговори между американски и китайски представители приключиха без пробив и бе съобщено, че няма насрочени последващи заседания. Междувременно, Китай обеща да отговори "решително" на "необоснованите мерки", предприети от САЩ.


Продължаващата търговска война започна с американските тарифи за внос на стоки от Китай, обвинявайки Пекин, че се възползва от американската търговия с нелоялни търговски практики. След това Китай удари САЩ със свои собствени такси за внос. От юли страните се удряха взаимно с тарифи за стоки на стойност 50 милиарда долара, засягащи широк спектър от продукти. Миналата седмица влязоха в сила митата на САЩ от 25% върху китайски внос на стойност 16 милиарда долара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева