"В момента нямам основание да внасям моите предложения за промяна в Конституцията и ще ги внеса, когато НС отново придобие легитимност, т.е. след избори", заяви президентът Румен Радев е в института по молекулярна биология на БАН. Той се запозна с разработките на института, както и с помощта, която научните работници са оказали по време на пандемията.


"Виждате какво направи най-голямата партия (ГЕРБ) с най-голям и финансов, и човешки административен ресурс? Внесе недоносче подигравка към правото в България предложение за конституция. Аз избрах другия подход",  категоричен е държавният глава.


И обясни, че на първо място е разговор с академичната общност за идентифициране на проблемите. След това: разговори с НПО и граждани, с експерти, с всички институции. "И на следващия етап разговори с политическите партии, за да може това, което внасям, да мине през НС".


„Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела”, отговори Радев на въпрос за намека на бившия шеф на кабинета му Калоян Методиев, че държавният глава е по-близо до вътрешната опозиция, отколкото до ръководството на БСП.


„Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям в усилията й да превърне БСП в силна опозиция, защото без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява”, каза Радев.


Според президента отхвърлянето на ветата от страна на НС показва липсата на диалог, но не от негова страна. И допълни, че внася достатъчно ясни и аргументирани мотиви за вето.