Свързани новини

11.02.2019 16:22

Тотален срив с касовите апарати, бизнесът атакува Горанов

Видян 4308 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бурята, която се заформи от влизането в сила на новите разпоредби от Наредба Н-18/2006 на финансовото министерство, начело с Вл. Горанов за фискалните устройства, е напът да се превърне в истинско бедствие. Такова е основното заключение от провелата се днес отворена дискусия по темата, организирана от Българска стопанска камара. Представители на Националната агенция за приходите (НАП) и Министерство на финансите (МФ) обаче липсваха, уточнява Инвестор.


„Празният стол тук е за Министерството на финансите, любезно поканени днес. Смятам, че понякога хората, присъствайки, говорят безсмислени неща, а други, отсъствайки, казват страшно много. Така че благодаря на министър Горанов“, каза при откриването на форума председателят на БСК Радосвет Радев.


Бизнесът е категоричен, че идеите на новите разпоредби са много добри, но реализацията им в подзаконовия нормативен акт, е напълно „варварска, некадърна и на места граничеща с умишлена злонамереност“. Изискванията за касовите апарати и софтуерът към тях няма по никакъв начин да засегнат сивия сектор и всеки, който и досега е бил нелегален, ще остане в сянка. От нереалистичните срокове обаче ще пострада легалният и коректен бизнес.


НАП е сбъркала почти във всичко, свързано с промяната в изискванията за софтуера на касовите апарати. На първо място администрацията не трябваше да прави от бизнеса свой противник, а свой съюзник в тази тема, защото светлият, нормален и прозрачен бизнес в България има абсолютно същия интерес сивите парични потоци в икономиката да изчезнат“, каза Радосвет Радев, председател на БСК.


Малко по-късно днес министърът на финансите не изключи да бъде удължен срокът, в който фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да сменят касовите апарати и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време: "Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът”. Горанов беше категоричен, че предмет на обсъждане е единствено и само срокът за влизане в сила на новите правила.


Средният срок за въвеждане в експлоатация (закупуване, въвеждане, обучение) е 18 месеца. Наредба Н-18 предвижда 6, при това на фона на неясни формулировки. 95% от фирмите не са подменили своя софтуер заради неясноти в Н-18, на цялостната бизнес логика, липса на одобрен от НАП софтуер.


71% от анкетираните заявяват, че имат притеснения от изтичане на чувствителна фирмена информация, съдържаща се в използвания от тях софтуер: рецептурници, надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти (при личните лекари).


Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация предупреди, че половината от бензиностанциите в страната няма да са готови да изпълнят новите изисквания за касовите бележки. Поставянето на срока 31 март за изпълнение на тези изисквания е абсурдно, тъй като до 30 юни бензиностанциите трябва да сменят използваните от тях Електронни системи с фискална памет (ЕСФП), чрез които отчитат оборота. Според Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер програмистите не са в състояние да разработят необходимия код за касовите апарати заради кратките срокове..



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    точно така ртябва на тоя нагъл ПРОСТАК,койтокраде и се облажва яко от нас и ни прави все по-бедни....и джендъри

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби