Разминаване имаше и в редица областни градове. Според данните на Тренд от неделя в Пловдив кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров събра 34,1%, а Ивайло Старибратов от ППДБ получи 22,2%. Според ЦИК обаче кандидатът на Промяната има 17,90%

Свързани новини

30.10.2023 17:55

Тотален провал на социолозите и на тези избори

Видян 1910 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Невъзможни за социологията като точна наука отклонения  демонстрираха авансово огласяваните изборни резултати на изборите  в неделя. Екзитполовете и агенциите отново демонстрираха видимо разминаване между данните им в деня на вота и крайните протоколите на ЦИК след това. На места разликата гони над 10%, пъти над рамките на допустимата 3,5% грешка.


Така в София например резултатът на кандидата на ППДБСС Васил Терзиев бе раздут до 40% в медиите, докато в крайна сметка получи 31%. Данните на основните му опоненти също се колебаеха далеч от реалните. На Ваня Григорова от БСП и формациите в ляво даваха 18%, а тя получи 22% и разривът с първия фактически бе раздут двойно - 20-22 вместо 10%. Същото се случи и с кандидата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, който бе лансиран плътно до синдикалистката и на момементи дори я изпреварвал, но реално получи 17% от гласовете.


Разминаване имаше и в редица областни градове. Според данните на Тренд от неделя в Пловдив кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров събра 34,1%, а Ивайло Старибратов от ППДБ получи 22,2%. Според ЦИК обаче кандидатът на Промяната има 17,90%.


Във Варна паралелното  преброяване изкара досегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ-СДС и опонента му Благомир Коцев от ППДБ, като фатално равни с по 26% срещу 26%. Кандидатът на Промяната обаче се каза издухан с 5% назад и получи 21,56% подкрепа при 26,57% за гербера.


Напомняме, че подобна изкривена картина на социолозите далеч не е прецедент. Така например на миналите местни избори агенциите даваха 3% за шефа на Спаси София Борис Бонев, който в крайна сметка събра 11% или четворно повече.



Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева