Свързани новини

05.10.2009 17:13

Тормозят децата в забавачките

Видян 1615 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хлапетата в детските заведения не се разминават без пердах, научи 19`. Родители, пожелали анонимност, се жалват, че децата им ядат шамари и биват възпитавани с истерични крясъци и наказания. Случаите, за които ни разказаха няколко майки от различни краища на страната, са аналогични. Някои от хлапетата посещават детски ясли, други пък са по-големи и ходят на градина, но по настояване на майките, няма да посочим имената на детските заведения и тези на учителките. Родителите не смеят да се оплачат в съответните институции, които работят в защита правата на децата. Опасяват се, че жалбите им срещу лелките „биячки“ ще останат някъде по папките във ведомството, а проблемът им няма да бъде решен, дори напротив. Те смятат, че ако разтръбят проблема, то това ще се отрази зле на детето им, тъй като учителките щели да се държат още по-лошо с него. Директорите на забавачките също са безсилни срещу тормоза, който някои от служителите им упражняват върху децата в групата, твърдят още потърпевшите семейства. Поради липса на желаещи да работят в системата, директорите налагали административни наказания на провинилите се служителки и с това проблемът се приключвал. За уволнения и дума не можело да става, тъй като нямало кого друг да назначат. Не е тайна, че възпитателките в детските градини и ясли в страната получават нищожни заплати срещу своя труд. „Те са изнервени и недоволни, което неминуемо се отразява на отношението им към нашите деца“, твърдят майки, които дори лично са ставали свидетели на истерични сцени на лелки. 


Истината е, че в такива случаи родителите са в безсилни. От една страна не смеят да се оплачат, за да не се отрази това зле върху децата им, от друга пък нямат възможност да преместят хлапето си в друго детско заведение. Съвършенната в много отношения Информационна система за обслужване на детските градини (ИСОДГ) в столицата, се оказа, че има и доста кусури. За близо две години същeствуване в нея така и не е въведена опция за преместване на хлапета от една градина в друга. Такъв вариант тепърва се обсъжда на работна среща в общината. Засега обаче няма яснота кога тя ще бъде факт. Предстои да се проведе търг за фирма изпълнител, която да поддържа системата, тъй като настоящата „Сирма“ вече си е изпълнила ангажиментите по договора, а за предстоящите подобрения е необходимо предоговаряне“, каза Елена Христова, член работна група ИСОДГ към дирекция „Образование“ в СО.


Все по-често напоследък се дискутира вариантът за видеонаблюдение в детските заведения. Това е една от актуалните напоследък теми в  интернет форумите. Майки от цялата страна говорят открито и споделят за това как, са ставали свидетели на агресията на възпитателките спрямо някое от децата в групата, която посещава тяхното отроче, или как самото то е било подлагано на подобен стрес. Според мнозина въвеждането на видеонаблюдение в забавачките е един от начините да се спре агресията над хлапетата. За други пък това е неприемлив вариант, тъй като съществува риск децата да се наблюдават от престъпници и педофили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни