През 2005 година Топлофикация Враца въвежда първата в България инсталация за високо ефективно комбинирано производство. Към днешна дата дружеството произвежда около 5000 мегават/часа месечно.

Свързани новини

20.10.2022 12:11

Топлофикация Враца: Криворазбраните препоръки на ЕС ще са пореден удар срещу домакинствата

Видян 610 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Близо 10 милиона недовзет приход, а искат допълнително облагане на хипотетична печалба

Всички производители на ток, без газовите централи, да имат лимит на цената от 180 евро/мВтч. е част от представените на 14 септември мерки за справяне с високите цени на енергията  от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Те бяха обсъдени от енергийните министри седмица по – рано, но тогава до съгласие не се стигна. В България обаче закон вече се подготвя, но от проекта му става ясно, че има много нови точки, които не се съдържат в одобрения от ЕК регламент. В желанието си да се харесаме на Европа ние отново имаме един стремеж към преизпълнение на плана. Разглеждането на топлофикациите като част от производителите на електроенергия би било абсурдно те също да бъдат облагани в тази им част.


През 2005 година Топлофикация Враца въвежда първата в България инсталация за високо ефективно комбинирано производство. Към днешна дата дружеството произвежда около 5000 мегават/часа месечно. В проектозакона е предвидено тази енергия, която продаваме на цени, определени от КЕВР, да бъде облагана с виждането им за свръх печалба, от което изглежда, че  мнението на експертите в областта не е взето под внимание. Не е чута и Европа, която изключва газовите и въглищните централи от облагане но в България се предвижда друго. В този и много други случаи гласът на топлофикационните дружества е глас не само на производител, изправен до стената, но и глас на потребителите.

Високоефективното комбинирано производство е инструмент или производствена схема за ефективност, която спомага за постигане на поносима цена за потребителите на централно отопление. Изваждайки произведената електроенергия от уравнението, за да се обложи с критерия „свръхпечалба“, потърпевши ще са потребителите. Спестените по този начин пари ще струват прескъпо на държавата, защото масовият отказ от централно отопление не просто ще фалира топлофикационните дружества, а ще натовари и енергийната система.
Вторият много важен аргумент е, че, например газовата топлофикация Враца започва сезона с определена цена на природния газ, съставляващ около 80% от производствените разходи от 120 лв. Реалната цена на синьото гориво, която заплаща дружеството е между 2 и 3 пъти по-висока в последните 2 месеца. Така, независимо, че централата има 100% комбинирано високоефективно производство реализира огромни загуби. Към този момент недовзетият приход – получен като разлика между прогнозните цени, на които би трябвало да се купува синьото гориво и реално платените е 8 258 191,82 лв без ДДС.

За да се запази поносимата цена за абонатите, Топлофикация трябва да бъде компенсирана за тази разлика, обратно на виждането на кроящите новия закон тя да бъде облагана. По пътя на тяхната логика, например, производителите на потребителски стоки също трябва да бъдат облагани за цените, на които продават като разлика от 2019 до 2022 година. Изглежда абсурдно, защото повишената цена не е свръх печалба, а повишена себестойност.

ЕС препоръчва облагането на свръх печалби да не се случва в случаите, когато се нарушават инвестиционните програми, които са част от процеса на декарбонизация.
Така с престараването си за преизпълнение на европейския регламент за справяне с кризата, България ограничава и възможността за изпълнение на параметрите на зелената сделка, която е най амбициозната цел на ЕС.

„Ако информацията, че Европа изключва газовите централи от схемата на облагане, а България ги включва, се окаже вярна то „равнопоставеност“ и „конкурентноспособност“ по отношение на газовите централи са понятия, които трябва да бъдат изключени от речника на всички ни. От тук нататък за нашите български централи трябва да използваме единствено определението „обречени“.Криворазбраните препоръки на ЕС ще са пореден удар срещу домакинствата“ казва Радослав Михайлов, изпълнителен директор на  Топлофикация Враца.

Обречената Топлофикация Враца е изпратила писмо, съдържащо експертни доводи за преразглеждане на подготвения законопроект с надежда, че гласът и ще бъде чут в името на близо 10 000 врачански домакинства.
Писмото е адресирано до Президента на РБългария, Министерството на Енергетиката, МОСВ, КЕВР и не на последно място – до кризисния щаб в енергетиката, защото кризата на този етап е предотвратима.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв