Директорът на "Топлофикация Велико Търново" сподели мнение, че България може да бъде сред водещите европейски държави с развита и модерна енергетика

Свързани новини

12.04.2022 13:32

Топлофикация Велико Търново помага за пълноценната реализация на младите енергетици

Видян 864 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Липсата на кадри в енергийния сектор е сериозен проблем. Необходимо е да се предприемат мерки на национално ниво за осигуряване на добри условия за труд, за да запазим нашите специалисти. Нужно е младите хора да бъдат привлечени към кариера в енергийната индустрия.


 


Смятам, че бизнесът, правителството и образователният сектор трябва да работят в партньорство, за да осигурят възможности за реализация в нашия сектор за младежите, които завършват средното си образование." коментира инж. Александър Димитров, директор на "Топлофикация Велико Търново".


 


По думите му професията енергетик е както високорискова, така и изключително интересна. "Като сравнително млад човек, започнал работа в областта на енергетиката почти след завършването на образованието си, мога да споделя, че специалността ми е дала много. Учил съм се от едни от най-добрите си колеги. За това от личен опит казвам, че приемствеността е важна.", допълни инж. Димитров.

Директорът на "Топлофикация Велико Търново" сподели мнение, че България може да бъде сред водещите европейски държави с развита и модерна енергетика, само ако има кадри, които притежават нужните умения и новаторски подход. "Дефицитът на професионални знания в областта на енергетиката поставя всички предприятия в сложно положение. Новите технологии навлизат с пълна сила, а реално няма кой да работи с тях.


 


Голяма част от експертите са в предпенсионна възраст и няма млади кадри, които да застанат на тяхно място и да продължат дейността на дружествата.", посочи инж. Димитров. По думите му, активните политики на пазара на труда трябва да бъдат насочени и проектирани с оглед на откриване на работни места, отговарящи на търсенето днес.


 


Според него по този начин ще се избегне липсата на квалифицирани заети в сектора на енергетиката. "Както всички днес виждаме в отрасъла ни нововъзникващите устойчиви технологии и трансформацията, към зелена икономика изискват висококвалифицирани специалисти. Не може да си позволим да изгубим повече наши експерти." подчерта още инж. Димитров.

Инж. Александър Димитров сподели, че "Топлофикация Велико Търново" има дългогодишна практика в набирането на младежи за обучение и стаж като специалисти с подсигурено заплащане. Той даде за пример конкретен проект, по който са осигурили преди две години възможност, младите да се докоснат до работата в централата.


 


"Съвместно с Агенцията по заетостта участвахме в проект "Нова възможност за младежка заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Целта на проекта беше да се повиши конкурентоспособността на младежите, чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа.


 


Сред основните изисквания за включване в проекта бяха да са регистрирани в дирекция „Бюро по труда”, да са на възраст до 29 години, включително и да нямат трудов стаж по специалността, която се изисква за работните места за стажуване.", заяви инж. Димитров. Той уточни, че тогава конкретно са търсили специалисти за длъжността инженер-производство и оператор на водогрейни и парни котли.


 


"Ключът към справяне с предизвикателството с липсата на кадри е още в ученическа възраст да се "събуди" интересът към професията на енергетика. Един добър пример е чрез екологията.


 


Младите хора днес са все по- ангажирани с каузата за опазването на природата. Когато те знаят, че имат възможност да допринесат с реални действия за по-зеленото бъдеще на България, ще бъдат стимулирани, след като завършат да започнат работа в предприятията. Като човек под 40 години, смятам, че екологията и енергетиката са именно „територии“ на младите хора. Те са привлечени от новите иновации в енергетиката. Необходимо е само да им бъдат предоставени възможности за растеж на място и реализация, добри условия на труд и да се чува тяхното мнение.“ посочи инж. Димитров.




По повод бъдещите проекти на "Топлофикация Велико Търново" инж. Александър Димитров сподели, че инвестициите в екологичното производство на енергия остават техен основен приоритет и през 2022 г. Планираме да вложим средства в модернизация и подобрения на всички съоръжения на дружеството.


 


За производството на електрическа енергия и топлоенергия, дружеството използва природен газ и биомаса. При тази „технология“ нямa отделяне на вредни вещества във въздуха като фини прахови частици и серни диоксиди. Ние осигуряваме екологично и чисто отопление за всички, присъединили се към централното парно." заяви инж. Димитров.


 


"Продължаваме да инвестираме в нови и модерни съоръжения за високоефективно производство на електрическа енергия.


 


Експлоатацията на новите съоръжения ще удовлетвори в дългосрочен план нарастващите екологични изисквания към топлофикациите, налагани от Европейския съюз и ще предостави възможност за създаване на по-гъвкави програми за клиентите.", обясни инж. Димитров и допълни, че за да успеят да реализират бъдещите проекти за модернизация на "Топлофикация Велико Търново" ще имат нужда от нови и свежи идеи, "донесени" от младите кадри, които очаква да прекрачат прага на предприятието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.