Свързани новини

28.09.2011 13:31

Топлофикация ни товари с 23% заради собствените си загуби

Видян 1351 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пътят от централа до радиатора на потребителя гълта цели 23% от топлинната енергия. Въпреки, че тази загуба си остава някъде по тръбите, ние все пак я плащаме. Това стана ясно от думите на енергийния министър Трайчо Трайков.
„Държавата прави всичко възможно, за да договаря по-ниски цени за доставката на природен газ“, заяви той, но отказа да коментира в детайли предстоящото ново увеличение на цената на природния газ. От нея ще зависи и скока на парното и топлата вода за крайните потребители. Трайков призова топлофикационните дружества да се модернизират и да намалят загубите си. Битовите потребители ползват три четвърти от произведената топлоенергия, допълни министърът. Той очерта четири основни фактора, които биха им помогнали да запазят абонатите си – качествена услуга, чисти и ефективни технологии, удобство за потребителя и поносими цени.
Междувременно председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че увеличението на цената на природния газ от 1 октомври ще бъде 6,67 %. Търговската надценка за Булгаргаз е 1,26 %. Така 594,37 лв. без ДДС става цената за 1000 кубични метра.
Трайков подчерта също, че с годините се увеличава броят на дружествата с отрицателни финансови резултати. „Никой не е склонен да плаща близо с една четвърт отгоре заради дружество, което не е оптимизирало дейността си“, категоричен бе министърът.
Една от топлофикациите, която има големи задължения към газовия доставчик Булгаргаз, е във Враца. Директорът й Кремен Георгиев заяви, че дълговете са близо 5 млн. лева и се изплащат поетапно. Задълженията са натрупани от 2006 г., когато цената на природния газ се е повишавала много повече от топлоенергията за потребителя. По думите му броят на абонатите е константен, но те дължат около 5,5 млн. лева на дружеството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион