Свързани новини

25.03.2014 15:18

Топлофикация дължи 764 млн. лева

Видян 1189 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След десет месеца протакане най-накрая министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще се срещне утре със софийския градоначалник Йорданка Фандъкова след многократните покани от нейна страна. Очаква се най-после да има развитие по наболелия въпрос с бедственото състояние на Топлофикация. Ситуацията с дълговете на дружеството към Булгаргаз и Българския енергиен холдинг (БЕХ) се оказва по-тежка от досега познатата. Това стана ясно по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на което присъстваха представители на Булгаргаз. След като миналата седмица излезе информация, че софийското парно дължи 555 млн. лв. на БЕХ, то вчера директорът на лицензионното направление в Булгаргаз Александър Петров заяви, че текущите задължения на Топлофикация - София към дружеството са 191 млн. лева. По този начин става ясно, че "топлото" в София е задлъжняло към БЕХ и Булгаргаз с общо 764 млн. лв., каза членът на енергийния регулатор Димитър Димитров.


Александър Петров от своя страна заяви, че на този етап има споразумение за разсрочено плащане за тези 191 млн. лева. На заседанието стана ясно, че цените на топлата вода и парното ще бъдат намалени от 1 април заради понижение на цената на газа. Все още обаче не се знае какво ще бъде намалението на синьото гориво и как това ще се отрази върху цените на услугите на Топлофикация. ДКЕВР и Булгаргаз не стигнаха до споразумение за това. По предварителните прогнози на енергийния регулатор цената на природния газ трябва да бъде намалена с 4,56 на сто, но от Булгаргаз настояват намалението да е по-малко от три на сто, защото имат сериозен недовзет приход от клиентите си.


Софийският районен съд междувременно върна отново за разглеждане на първа инстанция делото на бившия директор на Топлофикация – София Валентин Димитров. През 2008 г. той бе осъден на пет години затвор по обвинение във валутни и данъчни престъпления, но присъдата беше отменена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв