Свързани новини

23.07.2013 15:23

Топлинните счетоводители изнудват за нови уреди, които няма да мерят

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лоши новини за робите на софийското парно идват дори и в горещите летни дни. В момента тече кампания за подмяна на топломери. Как действат хитрите бизнесмени от измерващите потреблението на парно компании? Разказваме от личен опит:


Получавате писмо с изравнителната сметка, в което пише, че в едномесечен срок сте длъжни да замените 1 или повече стари топломери, понеже иначе ще ви таксуват на максимална мощност. Че това е абсолютно незаконна заплаха, че е рекет и т.н., че никой измервател не може хей така да ви надписва по свое усмотрение фактура, са само мрачни мисли за вас, на които никой няма да обърне внимание.


Отивате в офиса на топлинния счетоводител, където се оказва, че вместо подмяна на 1 уред за 36 лв., с което са ви сплашили, трябва да смените и батериите на останалите – общо 90 лв. Ако имате малко спестени пари и разсъждавате логично, че догодина може да ви наложат изцяло нови топломери, питате – а колко ще струва подмяната на всички. Ако имате примерно 6 отчитани радиатора, удоволствието ще ви струва 223 лв.


Това обаче не е всичко. Налага се да сложите уредче и на водомера за топлата вода, който е към 50 лв. Така се оказва, че сте тръгнали да дадете 36 лв. рекет, а се изпразвате с цели 300 лв.


Има да губите и още. Ако не сте във ваканция, трябва да си вземете ден отпуск, защото на майсторите, които трябва да подменят апаратите у вас не им е удобно да ви посещават рано сутрин или късно вечер, а точно когато би трябвало да бъдете на работа. Ако вземате 800 лева заплата, значи ще се простите с още 40, колкото иначе ви плащат за работния ден.    


Най-лошото е, че не ви казват нещо много важно. Дори да си сложите съвременен уред, който спокойно може да се отчита месечно, ще продължите да получавате прогнозни сметки, които са незаконни по европейските регламенти, защото Топлофикация няма да го признае, щом само вие имате супер топломери, а не и съседите ви от целия вход.


За капак ДКЕВР отказа тарифа за хората, които използват малко топлинна енергия. По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова бедните трябваше да плащат 20% по-малко на парнаджиите. Но не би. „Изненадана съм от решението на ДКЕВР, не мога да разбера защо отказват да въведат една толкова значима социална мярка”, коментира Фандъкова пред 19 минути.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво