"Ледниците са подложени на дългосрочна тенденция на топене", казва Никълсън и добавя, че тенденцията се очаква да продължи, като "годините с малко сняг" допринасят за проблема.

Свързани новини

26.08.2023 16:49

Топящ се австрийски ледник извади тялото на отдавна починал мъж

Видян 4380 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планински водач е намерил тялото на мъж, за когото се смята, че е загинал преди повече от 20 години на ледник в Австрия, съобщи полицията, предаде CNN.

Планинският водач открил тялото на ледника Шлатенкеес в Източен Тирол на височина около 2900 метра и уведомил полицията, която го прибрала с хеликоптер.

Полицията допълва, че се предполага, че мъжът е претърпял инцидент на ледника през 2001 г. и е пътувал със ски туристическа екипировка.

Пари в брой, банкова карта и шофьорска книжка са намерени в близката раница, принадлежаща на мъжа, когото полицията условно идентифицира като 37-годишен австриец. Резултатите от ДНК изследването ще дадат възможност за окончателна идентификация и ще бъдат готови до няколко седмици, допълниха от полицията.


 С топенето на ледниците поради изменението на климата се откриват предмети и тела, които някога са били смятани за изгубени - казва глациологът Линдзи Никълсън от университета в Инсбрук пред CNN миналия месец, след като в Швейцария бяха открити останките на германски алпинист, изчезнал преди 37 години.

"Ледниците са подложени на дългосрочна тенденция на топене", казва Никълсън и добавя, че тенденцията се очаква да продължи, като "годините с малко сняг" допринасят за проблема.

"Намаленото количество сняг е отчасти свързано и с промяната в температурите, защото част от валежите, които ... биха дошли под формата на сняг, сега идват под формата на дъжд. Това не помага на ледниците, а работи срещу тях", добави тя.

Според последните изследвания дори ако бъдат постигнати амбициозни климатични цели, до края на века може да изчезнат до половината от ледниците в света. Според Грийнпийс ледникът Шлатенкеeс, където е намерено последното тяло, се е оттеглил с безпрецедентните 60-100 метра между 2019 и 2022 г.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 28.08.2023 00:03

    хвърлят аерозоли, за да затоплят климата хората на билито гейтс, многобройните пожари, нарочно запалени пак са със същата цел, а химикалите във въздуха съсипват реколтата и тровят хората, плащат на псевдо учени да тръбят как има глобално затопляне, за да тормозят държавите да плащат пари , да си унищожават индустрията и земеделието, редукцията продължава, чакаме и новите вируси, след тях и новите отровни ваксини

  • 001 Anonimen 26.08.2023 21:43

    Ааа... значи преди 20-тина години пак е било топличко.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката