Свързани новини

24.01.2012 15:40

Тодор Чобанов: Няма да бъда зам. - кмет само по разкопките

Видян 2779 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тодор Чобанов, 34, е заместник-кмет по образование, култура, вероизповедания, младежки дейности и спорт на Столичната община. Той е едно от младите и модерните лица на ГЕРБ. Роден е на фаталната дата 11 септември през 1977 г. в Асеновград. Завършил е история и археология в СУ Св. Климент Охридски. Доктор е по археология. Преминал е курс по борба с престъпленията срещу културното наследство към Европол. Занимава се професионално с опазване на културните ценности. Бил е началник на инспектората за културно наследство към Националния център за музеи, галерии и изобразително изкуство към Министерството на културата, работил е като експерт във Върховната касационна прокуратура. Преди да започне работа на Московска 33, за кратко беше съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Преди това пък в продължение на 2 години и 3 месеца беше заместник – министър на културата в кабинета на Бойко Борисов.


 


Господин Чобанов, защо приехте да станете заместник - кмет на София - повече или по-малко е това от заместник-министър на културата? Премиерът беше казал при преминаването на Йорданка Фандъкова от поста министър на просветата към кметското кресло на столицата, че кмет е повече от министър...
 



Приех, защото това е голямо професионално предизвикателство, както и възможност да бъда част от невероятен екип. Не мога да кажа дали е повече от заместник-министър, но тук задачите ми са от доста по-широк тематичен кръг - образование, култура, спорт...
 



Заместник-кмет по разкопките ли ще бъдете, както вече се шегуват мнозина? Знаем, че предстои откриването на музея на открито пред Министерския съвет - кога очаквате да стане и как ще изглежда той?
 
Шегата е забавна! Но е далеч от истината. Всъщност, за мен работата не е съвсем нова, защото през 2008-2009 г. бях външен експерт към Столичния общински съвет именно по темите, за които сега отговарям. Няма да крия обаче, че културното наследство на столицата е най-близкият до сърцето ми ресор. Това обаче не означава, че няма да хвърля цялата необходима енергия за останалите. За подробности по подземния музей е редно да питате колегите в Министерството на културата, с които работим чудесно. Всъщност, и тази година Столичната община ще подкрепи изграждането на подземния музей на Сердика като финансира разкопките в зоната пред ЦУМ. Ще припомня, че от 2009 година до момента Общината чрез своята фирма Метрополитен ЕАД, която експлоатира метрото, е инвестирала над 4 милиона лева за археологията в зоната на Ларгото и по бул."Мария Луиза".
 



Какво Ви свързва с кмета Фандъкова?


 


Уважението към хората и към работата. 


 


Какво трябва да се промени в политиката на Общината по въпросите на културата и образованието, на които Вие сте новият шеф?
 


Мисля, че трябва да видим какво да се подобри, а не какво да се промени, тъй като в тези области София има изключително успешни политики. Отсега - нататък трябва да надграждаме и да развиваме постигнатото.
 



А как се отнасяте към третия си ресор - спорта: занимавали ли сте се и с какъв вид?
 


Като ученик години наред тренирах войлейбол. Сега имам няколко спортни уреда вкъщи, разпъвам ги и ги ползвам, когато има време. Спортът за мен е задължителен за децата и младежите, защото той се грижи не само за физическото здраве, но и за каляването на духа, за дисциплината и концентрацията. Възрастните също не бива да подценяваме спортните дейности, дори и само през почивните дни - те са гаранция за нашия тонус и самочувствие.



 
Какво е Вашето мнение по най-спорния въпрос в ресора в момента: изграждането на нови ски съоръжения на Витоша? 



 
Витоша е орисана да бъде място за отдих на софиянци и гостите на столицата. Въпросът е да намерим "Златната среда" - знам, че звучи утопично, но такава винаги има. Балансът човек-природа може и трябва да се намери и да се установи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева