Свързани новини

11.10.2011 14:20

Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор

Видян 2155 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на правомощията си при подписване на газовото споразумение с Русия през 2009 г., предаде БТА, цитирани от Дарик.


"Съдът призна Тимошенко за виновна и я осъди на седем години затвор," обяви съдията от Печорския районен съд Родион Киреев.


Съдията прие твърдението на прокуратурата, че с действията си Тимошенко е нанесла загуби на украинската компания "Нафтогаз" от 1,5 милиарда гривена (близо 187 милиона долара).


Тимошенко, която отрича обвиненията, като твърди че е жертва на политическите си противници, призова в съдебната зала украинците да не се страхуват от авторитарния режим на президента Виктор Янукович и обеща, че ще продължи да се бори с него докато й стигат силите и възможностите, предаде РИА Новости.


Междувременно стотици привърженици на бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко препречиха "Крешчатик" - главната улица на Киев, и тръгнаха в колона към Печорския районен съд. Силите на реда се прегрупираха, за да задържат демонстрантите, при което станаха дребни сблъсъци, предаде ИТАР-ТАСС.


ЕС от своя страна изрази дълбоко разочарование от днешната присъда срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко и предупреди, че тези събития ще се отразят на преговорите с Киев за асоцииране. Позицията, която предстои да бъде представата официално по-късно, бе прочетена от Мая Кочиянчич, зам.-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.


Процесът (срещу Тимошенко) не отговаряше на международните стандарти за прозрачност и безпристрастност, заяви Кочиянчич. По нейните думи властите в Киев проявяват избирателно и тенденциозно отношение към представителите на предишното украинско правителство.


Жалко е, че тази страна председателства в момента Съвета на министрите към Съвета на Европа, добави Кочиянчич. Тя призова да се предостави възможност за обжалване на Тимошенко и останалите представители на опозицията, както и апелативните съдилища да разгледат и постановят решенията си в дух на прозрачност. Процедурата на обжалване не трябва да се обвързва с предстоящите избори. ЕС ще вземе предвид как Киев прилага принципите на демокрацията при двустранните отношения, включително и в хода на процеса по асоцииране, допълни Кочиянчич.


Украинският президент Виктор Янукович заяви, че присъдата на опозиционния лидер Юлия Тимошенко за седем години затвор не е финална. Той заяви и че разбира тревогата на ЕС за случая.
„Това направи ЕС тревожни и разбираме защо е така”, заяви Янукович пред репортери.
„Днес съдът взе решението си в рамките на настоящия наказателен кодекс. Това не е финалното решение”, заяви той, намеквайки за обжалване на присъдата или за възможни законодателни промени.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте