Свързани новини

28.04.2016 09:58

Тестват електронното гласуване през 2018 г.

Видян 2964 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   Експерименталното дистанционно електронно гласуване остава за 2018 година, като ще се провежда в един изборен район. В последния момент беше прието този район да не е непременно извън страната. Изборният район ще се определя от ЦИК до 10 дни преди датата на изборите, предаде БНР.


  Предложението беше прието със 118 "за", 6 "против" от БСП и 3 "въздържал се".


 
   Решението бе взето въпреки заявките на ГЕРБ, че експериментално електронно гласуване може да се случи още на президентския вот тази есен. Както коалиционните им партньори от Реформаторския блок, така и вицепремиерът  Румяна Бъчварова, обаче възразиха, че няма техническа възможност толкова рано да се проведе електронно гласуване, а и няма работещ електронен идентификатор.


  Електронното гласуване трябва да бъде проведено експериментално три пъти през 2018 година и ако е успешно ще бъде въведено на изборите за евродепутати през 2019 година. До тази дата Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати. Трябва да се създаде и постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

  Гласуващият ще може да променя своя вот чрез повторно дистанционно гласуване. Има право да промени вота си, като се зачита последния подаден по време глас на принципа един човек - един глас. Избирателят ще трябва да се регистрира през интернет страница, открита от ЦИК. Системата трябва да е с публично-достъпен изходен код.  Данните от дистанционното гласуване не се оповестяват до края на изборния ден.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак