Системата за предупреждение BG-ALERT в Северозапада

Свързани новини

02.11.2023 12:23

Тестват BG-ALERT на 14 ноември в Северозапада, на 29 ноември - национален тест

Видян 778 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През ноември предстоят тестове на системата BG-ALERT, става ясно от графика, публикуван на интернет страницата на системата. Целта на тестовете е проверка функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства. За областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен тестването ще бъде на 14 ноември, предаде БНР.

 При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 ч. до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим. На 29 ноември ще се осъществи национален тест в цялата страна.

BG-ALERT е система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития (бедствия, извънредни ситуации и други представляващи заплаха за живота, здравето или имуществото) чрез мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на гражданите (мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници. BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване.

Загадъчно съобщение, изпратено до мобилни телефони от BG-ALERT, изплаши много българи снощи. Съобщението, което получиха част от клиентите на един от мобилните оператори, предупреждава за предстояща опасност.

 Тази сутрин от Министерството на вътрешните работи разпространиха до медиите позиция, предоставена от изпълнителя, ангажиран с реализирането на системата BG-ALERT. В нея се посочва, че във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 1 ноември от 18:55 ч. до 19:00 ч. са проведени предварителни тестове.

Поради "човешка грешка" са изпратени две различни съобщения през мрежата на един от мобилните оператори, които са получени от техни крайни клиенти. От фирмата се извиняват на населението и всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. И допълват: "След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак