23.06.2015 10:06

Теменужка Петкова: Възможна е отсрочка на увеличението на цените на тока

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможна е отсрочка на увеличението на цените на тока. Това ще се случи, ако бъде направена законодателна промяна и регулаторът получи такива пълномощия. Трябва ясно да се каже, че регулаторът е независим и неговата работа е да ценообразува. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предатавеното "Тази сутрин" по bTV, цитирана от БЛИЦ. Според нея не може да се говори за натиск над регулатора. "Ние инициирахме промени в закона, според които определихме, че той е независим орган. Правителството единствено може да предлага политиките в този сектор, посочи Петкова. Тя се аргументира с факта, че Държавната финансова инспекция в момента извършва проверки на ВЕИ-тата, което до сега не е било правено.


"Проверките ще приключат до две седмици. Друга мярка е редуцирането на административните разходи в сектор "Енергетика" в следващите три години с по 10% на година", увери Петкова. Тази проверка стана възможна благодарение на промените, които инициирахме. Резултатите, които ще бъдат показани ще бъдат предоставени на Комисията по КЕВР и те ще ги оповестят. Ще се радваме ако те бъдат полезни. Правителството няма никакви ангажименти и цели да прави чадър над енергийни предприятия", категоричен беше енергийният министър.


"Ние сме за това да има публичност и прозрачност, както и кой какви цели има. Ние като изпълнителна власт можем да кажем какво ще се направи. Да оставим регулатора да си свърши работата", призова Теменужка Петкова. Тя отново припомни, че дефицитът в системата на НЕК е 3,7 млрд. лева, които трябва да се компенсират. Сигналите, които получаваме от бизнеса са, че претендира, че кръгът на фирмите, които могат да се възползват от преференцията трябва да се разшири. МС действа много адекватно във всяка една ситуация, но за да се случи това трябва да се съобразим с изискванията на ЕС, посочи тя. Петкова увери, че в момента се обсъжда възможността да се увеличи прага на лицата, които могат да се възползват от преференцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог