Атанас Славов заяви, че правителството би се изградило върху принципите и програмата за управление, която партньорите в настоящия кабинет изготвиха.

Свързани новини

11.07.2022 13:54

Технократски кабинет не означава служебен кабинет на парламента: Атанас Славов, ДБ

Видян 935 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложеният от „Демократична България“ вариант за правителство с третия мандат няма да бъде своеобразен служебен кабинет в рамките на парламента, заяви депутатът Атанас Славов.



„Това ще е политически кабинет, ползващ се с подкрепата на партиите в парламента. Политическите лидери ще са в парламента, за да осъществяват ефективен контрол върху работата му и да има политически импулс върху работата му и да може отчетността да върви в правилната посока. Това няма да е чисто експертно правителство, в което някакви анонимни експерти влизат в политическа роля за малко“, каза той пред телевизия Евронюз България.



Атанас Славов заяви, че правителството би се изградило върху принципите и програмата за управление, която партньорите в настоящия кабинет изготвиха. Според него „Демократична България“ има по-добър шанс от БСП да състави кабинет.



„На първо място е идейната близост с основната политическа сила „Продължаваме промяната“, а на второ място – „Демократична България“ привлича по-широка подкрепа от реформаторските среди и хората, които искат България да е уверен член на ЕС и НАТО“, каза той.



„Не на последно място – не сме се проваляли с третия мандат, както БСП в два поредни парламента. Сега политическата ситуация е различна, но отново ще породи много въпроси. Едно е да имаш БСП за коалиционен партньор, друго - символично да държи третия мандат“, добави той.



Атанас Славов потвърди, че „Демократична България“ ще направи опит да върне ИТН на масата на преговорите, за да може да се продължи напред в рамките на доскорошната четворна коалиция.
„Разликата е, че в „Демократична България“ винаги сме говорили институционално. Смятам, че колегите от ИТН осъзнаха своята грешка със свалянето на правителството. Това да върнеш потенциално ГЕРБ на власт след 6-7 месеца управление е нещо, което и техните симпатизанти не искат“, каза той.



Заместник-председателят на парламентарната група на „Демократична България“ заяви, че ПП трябва да бъдат убедени, че избори в настоящата ситуация могат само да влошат положението в страната заради натрупващите се кризи – геополитическа и икономическа.



„Не можем да си позволим три месеца страната да е без парламент. Служебният кабинет не може да реализира ефективно управление в по-дългосрочна перспектива и с оглед на предизвикателствата и кризите, които предстоят да бъдат преодолени“, добави Славов.



„Надявам се разумът и отговорността да имат преимущество пред радикализма и ясно да оценяваме политическия контекст, в който се намираме“, завърши той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,