Свързани новини

13.01.2022 10:34

Технически преглед ще се минава само с изряден пожарогасител

Видян 2553 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови нормативни изисквания ще направят невъзможно минаването на годишен технически преглед, ако автомобилът няма изряден пожарогасител, предаде Медиапул. Освен това се въвеждат и нови изисквания за самите гасители – те също ще минават на проверка поне веднъж годишно и ще им се слага стикер, указващ техническата им годност.


Първо законът, после наредбите


Автор на промените е МВР, а целта е да се засили контролът върху така или иначе задължителните пожарогасители. Към момента за обществено обсъждане са пуснати само промени в Закона за движени по пътищата. В тях е записано, че за всяка отделна категория превозно средство ще се изисква определен вид пожарогасител. Най-масовият например, за леките автомобили, ще е прахов, с 1 кг. гасително вещество.


След като промените в закона бъдат приети, ще се направят такива и в три наредби. Тези текстове са по-съществени, защото с тях се уточняват видовете пожарогасители, колко чест да е контролът за годността им, както и че без изряден такъв автомобилът не може да мине на техническите преглед.


Именно пунктовете за ГТП ще са основната цедка и за пожарогасителите, надяват се от МВР. Извън тях контролът ще се прави както и досега – от "Пътна полиция" и агенция "Автомобилна администрация". Преди техническията преглед на колата ще се прави и такъв на пожарогасителя. Той се извършва от специализирани фирми, които имат право да продават и ремонтират такава техника. Според запознати тези прегледи и евенатуалната подмяна на гасителното вещество няма да са скъпи.


Сега не можем да глобяваме


И в момента има изискване автомобилите да са оборудвани с пожарогасител. Нито в Закона за движение по пътищата, нито в наредбата за пускане в движение обаче е записано какъв точно трябва да бъде той.


Според запознати заради тази празнота МВР на практика не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.01.2022 10:52

    Всичката Мара втасала,само путката си не вчесала!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей