Свързани новини

27.10.2011 14:39

ЦИК си призна: 700 000 недействителни бюлетини

Видян 2876 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

32 часа след срока, предвиден в Изборния кодекс, в 3 часа посред нощ в четвъртък, Централната избирателна комисия обяви резултатите от изборите, проведени миналата неделя.
“700 000 са недействителните бюлетини на първия тур на изборите”, възмути се в интервю за ТВ7  лидерът на БСП Сергей Станишев. „Това вече само по себе си е небивало в цялата 20-годишна история на демократични избори в България. Това е достатъчно основание да се иска касиране и ръчно пълно преброяване на резултатите”, отбеляза Станишев. Той допълни, че само в изборите за президент са факт около 230 000 недействителни бюлетини.
Около 2% е обичайно нормалният процент недействителни бюлетини в изборите досега. От ЦИК не предоставиха, както досега се е правило, информация по въпроса с недействителните бюлетини. Оттам обаче не опровергаха и твърденията на Станишев. Известни са данните за недействителни бюлетини в София, където те са 5%.
Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че виновните ще бъдат наказани, включително ако се докаже отговорност и на двама народни представители от неговата партия, единият от които бе и документиран от колегите от в.Сега, че изнася чувал с бюлетини и протоколи.
Това не бе достатъчно за опозицията. БСП и партия Зелените, свързвана с избягалия в изгнание олигарх Иво Прокопиев поискаха касиране на изборите в София, а лидерът на АТАКА Волен Сидеров направо обяви вота за фалшифициран.
ГЕРБ от своя страна отвърна като поиска касиране на изборите в Кърджали, където от първи тур спечели кандидатът на ДПС Хасан Азис.
От световната организация Прозрачност без граници също представиха многобройни данни за нарушения. Според експертите по отношение на големия брой недействителни бюлетини се сочат две причини за това - грешен начин на попълване на бюлетината и пускане на празна бюлетина.
Специално внимание се отделя и на забранителните списъци, които са възпрепятствали хиляди хора с редовни документи да участват във вота.
Европейските либерали също критикуваха остро от Брюксел начина на провеждане на изборите.
“За лошата организация на изборите може да се носи административна, политическа или друга отговорност, но не и наказателна”, заяви главният прокурор Борис Велчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева