Свързани новини

21.11.2021 12:17

ЦИК: Само 15 от всички 11 716 машини в страната и чужбина са дали проблем

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЦИК отчете, че изборният ден в страната е започнал и протича нормално. В няколко секции, заради повреди на машините, е преминато към гласуване с хартиени бюлетини, предаде БНР.

8,68% е избирателната активност към 11 ч. в днешните избори за президент и вицепрезидент - почти същата от гласуването до този час на предните избори, когато беше 8,62%.

Спокойно протичане на изборния ден

От всички 11 716 машини на днешните избори – в България и извън страната – само 15 са дали проблем. В тези секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на комисията Росица Матева:

"Във вчерашния ден 6 машини не бяха стартирали работа. В днешния ден са 15 устройства. За едно от тях СИК не го е включила в захранването и след като се е изтощила батерията, разбира се, устройството е спряло. Когато дошъл техник и включил устройството в контакта, е възстановена възможността".

На предните избори имаше напрежение в секциите в Турция. Няма промяна в решението за попълване на декларация, че не се гласува на друго място – каза говорителят на комисията Цветозар Томов, който отговаря за гласуването в чужбина:

"Истинското напрежение извън страната ще се появи след 19 ч., когато приключва гласуването в Република Турция – първата страна, която по часови зони приключва гласуването от тези, в които има големи български общности и много избирателни секции. Дотогава, надявам се, всичко ще продължи спокойно".

По-рано днес стана ясно, че сред секциите, в които е имало проблеми с машините, са 23-ти РИК - София, секции в Русе, Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково. Решенията са взети на място от районните избирателни комисии и са изпратени в ЦИК за одобрение. ЦИК публикува на страницата си телефоните за връзка, на които могат да се подават сигнали и жалби във връзка с гласуването.


Постъпили са няколко сигнала от комисии в чужбина, че са започнали изборния ден, без да маркират печата. Там, където гласуването е започнало без маркиране, трябва да се състави протокол кога е маркиран печатът и да отбележат точното време, в което е настъпила тази промяна.

Очакванията в ЦИК са днешният изборен ден да протече много по-леко от предишния тур, когато гласувахме и за парламент и най-големите грешки ставаха при избора на първоначалната страница дали ще се участва и в двата вида избор, или само в единия. Това сподели тази сутрин председателят на 40-а СИК в 23-ти избирателен район в София:

"Предполагам, че ще е като миналата седмица. Доста хора са записани да гласуват, но минават много бързо. Нямаше никакви проблеми, пък и при две машини, дори едната да спре... Сравнително бързо преброихме, хората си разбират от работата. Прибрахме се навреме. В „Арената“ също нямаше проблем. Иначе, възрастните хора, ми направи впечатление, се справят прекрасно. Надявам се и днес да е така и да мине гладко."


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл