Още снощи Централната избирателна комисия (ЦИК) е разрешил на пет секции да преминат от машинно към гласуване с хартия, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде бТВ.


Секциите са във Велико Търново, село Янково, Брусарци, Карнобат и Добрич. Още при доставянето на устройствата снощи е установено, че те не работят.


Сигнали за технически проблеми с машините тази сутрин са постъпили от 25 РИК и 26 РИК в София, от Варна и Бургас.


Тепърва се установява от какъв характер са проблемите и дали може с тези машини да се продължи гласуването, или ще се наложи ЦИК да вземе решение за преминаване на гласуване с хартиени бюлетини, уточни Нейкова.


В 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов" изборният ден все още не е започнал, защото машината за гласуване е повредена. На място има техници от фирмата, която ги поддържа. Все още установяват причината, предаде бТВ.


Председателят на комисията отказва коментар. Пред секцията се е събрала опашка от желаещи да гласуват, които вече са изнервени. Някои чакат повече от час.


Изборният ден е започнал нормално в 652-те секции на територията на Варна и региона. Една машина за гласуване не работи, тя е в секция на територията на Варна. 


Там ще се гласува с хартиени бюлетини,съобщиха от Районната избирателна комисия.


С проблем започна машинното гласуване в Област Велико Търново. Машината в секция № 2 в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите в проблемната секция гласуват с хартиени бюлетини, посочи  редседателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев.


В Бургаска област една секция премина на хартиени бюлетини заради дефектирала машина.