Хиляди граждани излязоха на протест срещу високите сметки за електроенергия в 15 града. Протестът в София премина с шествие до площад Народно събрание където демонстрантите настояваха за национализация на електроразпределителните дружества и премахване на посредниците

Свързани новини

11.02.2013 10:10

Цяла България на война с тока

Видян 1945 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След няколко месечни разпилени протести срещу високите цени на тока, българските граждани изригнаха и окупираха страната с искане за по-ниски сметки и за министерски оставки. Няколко хиляди души в 15 големи градове на страната протестираха срещу нереално високите декемврийски суми за електроенергия, които бяха получени в хиляди домакинства в цялата страна. Клади от сметки за ток горяха по площадите в България. Потребителите въстанаха срещу трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО. Обяснението и на трите дружества, повторено и от министъра на енергетиката и туризма Делян Добрев беше, че по-високите сметки във фактурите отговаряли на по-големия отчетен период и по-високата консумация на ток заради по-студеното време, което разяри още повече хората. Към това се прибавяло и увеличението на цената на тока от средата на годината, което е между 13 и 16% за различните електроразпределителни дружества. Стачките бяха организирани от създадените в последно време сдружения на недоволните граждани и чрез социалните мрежи и за първи път привлякоха толкова много хора по едно и също време. На софийския протест пред министерството на икономиката се стигна до бой със снежни топки. Добрев се опита да излезе от централния вход на министерството, за да разговаря с представители на стачкуващите. Вместо обаче да бъде изслушан, той беше бомбардиран със стотици снежни топки. От снежния гняв на народа срещу монополите пострадаха и някои журналисти. Министърът се прибра отново в сградата на министерството, а протестиращите се отправиха към Народното събрание.


В Пловдив демонстрациите започнаха още час и половина след полунощ. В града под тепетата неизвестни подгряха стачкуващите, като изгориха до основи две коли на ЕВН. Новината, която събуди ударените от високия ток пловдивчани, даде тон на недоволните. Във Варна пък стотици блокираха движението в центъра на града, а някои от тях дори налягаха по улиците. Те целиха централата на Енерго-ПРО с камъни, с яйца и със снежни топки, и буквално барикадираха опразненото дружество. Част от тях се насочиха към първо районно на МВР, за да отърват млад мъж, който строши прозорец, след което бе арестуван. В Благоевград по улиците излязоха най-много недоволни. Над 3000 души се събраха и размахаха плакати в центъра на града. „Ако държавата не вземе мерки, ще обявим гражданско неподчинение и ще блокираме движението по магистралата за Гърция“, заканиха се организаторите на протеста.


„Днешният протест на хората е ясен отговор на тези, които са против развитието на ядрената енергетика. Хората са отчаяни, докарани до просешка тояга и не могат да си платят сметките за ток и отопление. Това е пряко свързано с референдума, а какъв по-добър отговор на тези, които са против ядрената енергетиката”, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него до масовото недоволство по улиците се е стигнало след красноречивите резултати на референдума, които са създали добри условия за БСП да постигне прелом в управлението на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак