Вторият етаж на Централната гара в София, която беше ремонтирана основно при предишното редовно правителство, се превърна от сряда в бежански лагер

Свързани новини

16.03.2022 15:23

Централната гара стана бежански лагер

Видян 1574 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вторият етаж на Централната гара в София, която беше ремонтирана основно при предишното редовно правителство, се превърна от сряда в бежански лагер.




Временното обиталище за подкрепа на хората в беда, които прииждат от Украйна, работи от 16 март, съобщи БНТ.




Първите граждани на бившата съветска република, преминаващи през бежанския център, се очаква да пристигат в 21.30 ч. с влака от Русе.




Домакините се бяха подготвили гостите им да бъдат около 30 души, предимно или само жени и деца.




Центърът се помещава на втория етаж на гарата, където по-рано имаше административни и търговски помещения и заведения. Той се състои от няколко стаи, които са оборудвани с всичко необходимо, – легла, маси, столове, храна, санитарни и хигиенни принадлежности, включително и специална храна за малки деца, а също и памперси, съобщиха на медиите от областната управа на София - град.




Този кризисен център ще подслонява украинските граждани за кратко – най-много за ден, докато бъдат регистрирани, а после да бъдат превозени до места за настаняване
.




На следващия етап държавните ни власти, организирали се за тези елементарни неща след 3 и половина седмици от старта на 21 февруари на бежанския поток обещават хората да бъдат подпомогнати и в търсенето на работа.




Това обаче е само добро пожелание, тъй като по данни на кметове от цялата страна, които от Ден Първи и до днес реално помагат, няма нито протокол – т.е. алгоритъм, нито най-елементарни административни решения на т.нар. правителствен щаб по темата. Действа се стихийно и на място случай по случай, което – естествено – отнема много повече време и пари, отколкото, ако беше създадена организация.



Само напомняме, че 19 минути съобщи на 4 март сензацията, че до тогава липсваше дори щаб по бежанската криза. Независимо, че имаме вицепремиер без портфейл „по стратегическото планиране” с десетки подчинени на него служители – технически и съветници, които веднага можеха да влязат в тази роля. Щабът беше основан на 11 март, но до 14 март не беше започнал изобщо да действа. Имаше нещо като координатор, който рядко отговаряше на смс-и дори на позвъняване от кметове, камо ли на действащите на пожар техни служители, за приемане или връщане на обажданията им и дума да не става.

   



На разположение на центъра на гарата денонощно са екипи на Столичната община, дирекция Аварийна помощ и превенция и на Столичната организация на БЧК.




На място ще има представители и на РЗИ, които ще тестват за COVID-19 пристигащите.




Два микробуса на Столичната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и един микробус на Столичната община ще превозват украинските граждани до летището, до места за настаняване, при необходимост - и до Агенцията по бежанците или до СДВР за регистрация и придобиване на статут на бежанци.




Открита е и денонощна телефонна линия за съдействие – контактен център на Столична община – тел. 0700173.


 


 


Наталия Каменова


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв