Централната банка съобщи, че инфлацията в Русия в момента е 17% в сравнение с прогнозите за 17,8% през април. Сега тя прогнозира, че през 2023 г. този процент ще спадне до 5-7 %, а през 2024 г. ще се върне на 4 %

Свързани новини

10.06.2022 15:21

Централната банка на Русия намали лихвените проценти за втори път в рамките на два месеца

Видян 2290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централната банка на Русия намали лихвените проценти за втори път в рамките на два месеца, като ги понижи от 11% на 9,5%. Банката заяви, че инфлацията се забавя по-бързо от очакваното, предаде CNN.




Банката също така заяви, че "спадът на икономическата активност" е по-малък от прогнозирания през април, но добави, че икономическата среда остава "предизвикателна" Това се случва, след като на 26 май банката намали лихвите от 14% на 11%.




Централната банка съобщи, че инфлацията в Русия в момента е 17% в сравнение с прогнозите за 17,8% през април. Сега тя прогнозира, че през 2023 г. този процент ще спадне до 5-7 %, а през 2024 г. ще се върне на 4 %.




Според банката спадът се дължи "до голяма степен на корекция в цените на малка група стоки и услуги, след като те рязко се повишиха през март". Тя заяви, че този спад се дължи отчасти на поскъпването на руската рубла.


 


Непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна през февруари лихвените проценти бяха повишени до 20%, тъй като банката се опита да предотврати западни санкции, които да предизвикат финансова криза.




След инвазията рублата се срина до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, тъй като Западът замрази около половината от руските валутни резерви на стойност 600 млрд. долара. Стотици мултинационални компании напуснаха страната, а на Русия беше забранено да купува ключови западни технологии и услуги.


 


 


Оттогава руската валута се възстановява, подкрепена от контрола върху капитала, целящ да принуди бизнеса и инвеститорите да купуват рубли, както и от растящите световни цени на енергията.


 



 Капиталовият контрол и спешните резерви могат да издържат само толкова дълго, а евентуален фалит е на дневен ред. На 31 май Кремъл заяви, че Русия разполага с пари и има готовност да плати дълга си, така че няма обективна причина за дефолт.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог