Цените на производител в България

Свързани новини

07.11.2023 14:26

Цените на производител в България с втория най-голям спад в ЕС на годишна база

Видян 657 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Производствените цени в ЕС се понижиха силно през септември спрямо година по-рано, като спадът в България е втория най-голям в рамките на съюза, показват данни на европейската официална статистика Евростат. На месечна база цените обаче европейските цени на производител се повишават за втори пореден месец, като в нашата страна те отбелязаха едно от най-големите повишения.

Цените на производител се повишиха в ЕС с 0,6% спрямо август, когато нараснаха с 0,5 на сто, докато в рамките на еврозоната те се увеличиха с 0,5% след повишение с 0,7% месец по-рано.

В България производствените цени обаче нараснаха в рамките на месец с 2,1 на сто, като по-голямо повишение беше отчетено в Люксембург (с 28,5%) и Румъния (с 2,6%). Най-солиден спад на месечна база имаше при производствените цени през септември във Финландия (с 0,9%), Кипър и Полша (с по 0,3%) и Германия (с 0,2%).

Спрямо година по-рано производствените цени в ЕС спаднаха през септември с 11,2%, а в еврозоната - с 12,4%. Това представлява рекорден спад в рамките на Европа, показват данните на Евростат.

Понижението на цените на производител на годишна база се дължи най-вече рязко намаляване на енергийните цени (с 28,5% в ЕС и с 31,3% в еврозоната).

В България производствените цени се понижиха през септември спрямо същия месец на 2022 г. с 32%, като по-голям спад беше отчете единствено с Ирландия (с 38,9%). В същото време най-голям ръст на цените на производител беше отчетен в Люксембург (скок с 23,8%), Унгария (със 7,1%) и Словения (с 3,1%).


 Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци