Цените на петрола

Свързани новини

02.04.2024 15:20

Цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от 2022 г. насам

Видян 569 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на петролния бенчмарк Брент достигна връх от 89 долара за барел във вторник, като се доближи до нивата, наблюдавани за последно през юни 2022 г., според данни на Intercontinental Exchange (ICE). Експертите от бранша отдадоха скока на израелския въздушен удар по иранското консулство в Дамаск и заплахата на Техеран за ответни мерки.


Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с близо 2% от понеделник насам и се търгуваха на ниво от 89,060 долара за барел към 10:25 ч. по Гринуич, след което леко отстъпиха, според данните на ICE. Американският бенчмарк West Texas Intermediate надхвърли 85 долара.


В понеделник Иран - основен производител на петрол - заплаши с "остър" отговор срещу Израел. При нападението срещу иранския дипломатически комплекс в Дамаск загинаха седем ирански военни съветници, включително трима висши командири.


 Израел неведнъж се е насочвал към ирански обекти в Сирия заради предполагаемата подкрепа на Техеран за палестинската групировка Хамас в Газа. Въпреки че Израел не е коментирал последния удар, "Ню Йорк Таймс" цитира четирима неназовани израелски служители, които признават, че Израел стои зад него.


Цените на петрола се повишиха през последните месеци поради опасенията, че израелско-палестинският конфликт може да се разпространи в по-широк план в Близкия изток. Регионът е важен доставчик на енергия и ключов маршрут за транспортиране на петрол.  В средата на март цената на сорта Брент се покачи до 85 долара за барел, след като йеменските бойци хути засилиха ракетния си обстрел по търговски кораби в Червено море, наричайки го отмъщение за действията на Израел и неговите поддръжници.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по