Цените на какаото са близо до 50-годишен връх

Свързани новини

02.12.2023 07:11

Цените на какаото са близо до 50-годишен връх

Видян 12540 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази седмица цените на какаото се повишиха до най-високото си ниво от близо половин век насам на фона на намаляващото предлагане в световен мащаб, сочат данните от търговията.

Фючърсите в Ню Йорк за ключовата съставка за производство на шоколад се повишиха над 4200 долара за метричен тон, което е най-високата цена на стоката от септември 1977 г. насам, надминавайки пика от 2011 г., който беше резултат от забраната за износ на какао от Кот д'Ивоар през тази година. Досега през тази година цените са скочили с около 75%.

Експертите обясняват скока на цените с лошата реколта в Кот д'Ивоар и Гана, които доставят две трети от какаовите зърна в света, на фона на екстремни климатични условия и болести по културите, дължащи се на по-слабото използване на торове от фермерите. Медиите съобщават, че началото на прибирането на реколтата в двата региона вече изостава от темповете на миналия сезон, което поражда опасения за по-нататъшно свиване на и без това недостатъчното предлагане на пазара.

По данни на Trading Economics от 1 октомври до 12 ноември фермерите от Кот д'Ивоар са доставили 348 560 метрични тона какао, което е с 25,3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Анализаторите от бранша отбелязват също така, че е възможно по-нататъшно покачване на цените поради заплахата за световното предлагане, която представлява метеорологичното явление Ел Ниньо, което се очаква да засуши Западна Африка през следващите месеци. Недостигът на предлагане се изостря и от нарасналото търсене на какаови зърна в световен мащаб, като през последните месеци се наблюдава ръст на преработката в Европа, Бразилия и Кот д'Ивоар.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак