Баров обяснява продължаващото покачване на цените през 2021 и 2022 г. с няколко фактора

Свързани новини

30.09.2023 16:50

Цените на кафето в Русия се увеличават повече от два пъти за седем години: Проучване

Видян 11810 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чаша кафе в Русия струва повече от два пъти по-скъпо, отколкото преди седем години, съобщи тази седмица информационният канал RBK, като се позова на проучване на една от най-големите фирми за финансови данни в страната - OFD Platform.

Според резултатите средната цена на чаша от 150-200 мл от напитката през август-септември е била 166 рубли (1,70 долара). Това бележи увеличение с 11% в сравнение с миналата година и значителен ръст от 118% в сравнение с цените през 2016 г.

Авторите на проучването отбелязват, че макар ръстът на цените да е бил бавен преди 2020 г., разходите са започнали да се увеличават значително по време на пандемията Ковида-19.


"Сериозната промяна на цените започна през 2020 г., която беше шокова за сектора на общественото хранене, когато избухна пандемията от коронавирус. Тя доведе до увеличаване на цената на чаша кафе с 15% при драстично намаляване на клиентския трафик", заяви изпълнителният директор на платформата OFD Алексей Баров. Той уточни, че анализираната в проучването цена на едно кафе обхваща различни елементи, като например разходите за кафе на зърна, мляко, труд, комунални услуги и други свързани разходи, в допълнение към всички надценки на кафенетата.

Баров обяснява продължаващото покачване на цените през 2021 и 2022 г. с няколко фактора. Той свърза този ръст с глобалното увеличение на цените в резултат на слабата реколта от кафеени зърна в основните страни производителки. Освен това роля е изиграло и напускането на няколко марки бързооборотни стоки (FMCG - Fast Moving Consumer Goods) от Русия поради западните санкции, наложени на Москва в отговор на участието ѝ в конфликта в Украйна. Тези комбинирани фактори доведоха до значителен 61% скок на средната цена на чаша кафе през 2022 г.


Анализаторите отбелязаха също, че валутните колебания в резултат на санкциите са оказали влияние, особено върху цената на вносните кафеени зърна. През 2020 г. валутният курс е средно около 72 рубли за един долар, което показва стабилност без значителни скокове. От миналата година насам обаче курсът на няколко пъти се покачва над 100. Към настоящия момент средният обменен курс за 2023 г. е около 82 рубли за един долар, но текущият курс се е покачил над 96.

За разлика от тях, поскъпването на пакетираното кафе в руските магазини показва по-малко значителни колебания през същия период. През август-септември средната цена е била 289 рубли (2,90 долара) за опаковка, което представлява скромно увеличение от 1% на годишна база, но бележи значителен скок от 52% в сравнение с данните за 2016 г. Най-значителният скок в цените на този продукт е настъпил през 2022 г., когато разходите са скочили с 28 %.

Докладът се основава на 90 милиарда касови бележки от кафенета и магазини за хранителни стоки в системата BigData на OFD.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.09.2023 17:19

    бе нямате ли си друга грижа, например радиоактивните храни от украйна,дета трябва да пазаруваме с гайгер мюлеров брояч, гъсеници и бръмбари в храната, та сте седнали да им правите сметките. Най-вераятно управниците ни пак ще имат само за тях хранителни магазини, както и ковид ваксините бяха специално изпратени само с физиологичен разтвор за дебелите им задници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева