Дикинсън посочи, че при някои стоки, като готовите ястия, се наблюдава повишение на цените поради "ефекта на верижната реакция" от увеличените разходи за производство и опаковане.

Свързани новини

13.05.2023 07:05

Цените на храните в Обединеното кралство се покачват: BRC

Видян 6196 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според последните данни на Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) британските домакинства са били засегнати от рекорден скок в цените на храните, тъй като високата от десетилетия инфлация продължава да осакатява икономиката.

Докладът на браншовата организация, която представлява британските супермаркети, показа, че цените на пресните хранителни продукти са се покачили със 17,8% през април на годишна база, докато цените на консервите и другите стоки в магазините са нараснали с 12,9%.

Според индекса на цените в магазините на BRC-NielsenIQ цените са се повишили с 8,8% през миналия месец в сравнение със същия период на предходната година, като същевременно са се понижили леко спрямо 8,9% през март.

"Общата инфлация на цените в магазините леко се понижи през април поради големите пролетни намаления при дрехите, обувките и мебелите", заяви главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън, цитирана от Sky News. "Въпреки това цените на хранителните продукти останаха високи предвид продължаващия натиск върху разходите по цялата верига на доставките", добави тя.

Дикинсън посочи, че при някои стоки, като готовите ястия, се наблюдава повишение на цените поради "ефекта на верижната реакция" от увеличените разходи за производство и опаковане.


Междувременно Майк Уоткинс, ръководител на отдел "Търговия на дребно и бизнес анализи" в NielsenIQ, отбеляза, че при положение, че инфлацията все още не е достигнала своя връх, а обемът на продажбите в повечето случаи намалява, "е трудно да се предположи, че потребителското доверие е силно".

Миналия месец официалните данни показаха, че темпът на инфлация във Великобритания леко се е понижил, но все още остава над 10 %, като разходите за храна и напитки са на 45-годишен връх.

По данни на благотворителната организация Trussell Trust през изминалата година в британските хранителни банки са били раздадени почти три милиона пакета с храна за спешни случаи, като броят на пакетите за деца за първи път е надхвърлил един милион.

Главният икономист на Английската централна банка Хю Пил заяви по-рано, че британските домакинства и предприятия трябва да приемат факта, че са по-бедни, и да спрат да искат увеличение на заплатите и да повишават цените.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци