Според Табарели, цитиран от Italy 24 Press News, "прогнозите за следващата зима сочат, че международните цени са с 40% по-високи от настоящите и ако те се реализират, тарифите за газ за зимата могат да бъдат с 20% по-високи от настоящите нива".

Свързани новини

01.09.2023 18:00

Цените на електроенергията в ЕС се покачват

Видян 843 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на електроенергията в ЕС се покачват, което води до повишаване на сметките на домакинствата, тъй като блокът се подготвя за поредната зима с драстично намалени доставки на руски природен газ.

Цената на електроенергията в Италия скочи с близо 30% през седмицата от 21 до 27 август, достигайки 138 евро за мегаватчас (МВтч).

Според оценки на изследователската група Nomisma Energia от 1 октомври италианските семейства могат да се сблъскат с увеличение на сметките си за електроенергия със 7 до 10 %. Като основна причина за това се посочва повишаването на цените на природния газ, тъй като Италия е една от най-зависимите от природния газ страни в ЕС.

Президентът на Nomisma Energia Давиде Табарели предупреди във вторник, че "ако цените се запазят на тези нива, неизбежно е те да се отразят в увеличение на бъдещите сметки за електроенергия".

Според Табарели, цитиран от Italy 24 Press News, "прогнозите за следващата зима сочат, че международните цени са с 40% по-високи от настоящите и ако те се реализират, тарифите за газ за зимата могат да бъдат с 20% по-високи от настоящите нива".


На други места в ЕС разходите за енергия също продължават да се покачват, като през последната седмица средната цена на едро на електроенергията в Естония се е покачила с 93% до 153,39 евро за MWh. Цените в Латвия и Литва се повишиха с 23% до 142,58 евро за MWh.

Цените на електроенергията в ЕС скочиха миналата година след решението на блока да ограничи силно руския петрол и газ и да забрани напълно доставките на въглища, като част от политиката си на санкции.

Франция, която някога беше нетен износител на електроенергия за ЕС, трябваше да разчита в голяма степен на внос на електроенергия от съседни държави през миналата зима. Много от нейните атомни електроцентрали, които осигуряват 70% от производството на електроенергия в страната, бяха изключени за поддръжка. В понеделник Париж удължи срока на разрешението на електропроизводствените компании да изгарят повече въглища през следващите месеци, за да се предотврати недостигът им тази зима.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв