Свързани новини

13.09.2013 16:39

Цената на зърното пада, на хляба - не

Видян 1527 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свръхпроизводство предизвика срив в цените на зърното на световните борси, достигащ до 40%. Такава е тенденцията и в България, съобщи БНТ. Това обаче няма да доведе до спад на цените на хляба.


Според данни на земеделското министерство зърното от новата реколта у нас е около 4 милиона и 700 хиляди тона.


Изненадващо обаче цените на хляба, въпреки пребогатата реколта, няма да се променят в посока надолу.


"През последните две години и половина-три хлябът като цена не се е променял и цялата тежест на оскъпените суровини беше поета от производителите на хляб", коментира управителят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.


В момента топ 3 на страните с най-голям спад са България, Унгария и Франция. Точно преди една година тон жито се продаваше у нас за 450 лева.


"В момента на Софийска стокова борса се сключват сделки на нива от 250 лева/тон, без ДДС, за хлебна пшеница", пояснява директорът на Дирекция "Търговия и информация" на Софийска стокова борса Антонина Белопитова.


Според една от най-влиятелните банки, инвестиращи в аграрния сектор, се очаква допълнителен 20-процентен спад на цените в началото на следващата година.


"Такава е цикличността на пазарите, не всяка година е добра. Така че това ще е може би една отрезвяваща за българското зърнопроизводство година", коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова.


Според пазарната логика свръхпредлагането "диктува" и ниските цени на тазгодишната реколта. Логичният въпрос е очакват ли се фалити сред зърнопроизводителите у нас.


"Има хора, които не са си структурирали добре производството, такива, които са направили рискови инвестиции благодарение на предходните две сравнително успешни години за българското земеделие и това ще им изиграе лоша шега тази година", смята Тодорова.


Огромният спад в цените на зърното се очаква да повлияе както при нивата на рентите, така и на цените на земеделската земя, предаде 24 часа.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей