Свързани новини

15.07.2014 12:05

Цели картофени масиви в Родопите са заразени с мана

Видян 1057 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големи площи в Родопите са заразени с мана. Нивитена дребните производители са изцяло засегнати от болестта, съобщава „Хоризонт".


По-възрастните хора обясняват, че причината е влажното време и силното слънце. Според специалистите, обаче маната е следствие на немарливостта на земеделските производители, които не са провели необходимите противозаразни мерки.


Маната е гъбно заболяване, което може да се развие за 24 часа по картофените растения. В началото може да има по едно или две петна по листата, а на следващата сутрин цялата нива да е изсъхнала като опожарена, обясни Тодорка Паунова - началник отдел „Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните.


Според нея причината да има мана не е във времето, а защото земеделските производители не започват навреме борбата срещу маната и не ползват подходящи препарати.


Ползва се години наред, който препарат по принцип е идеален, но не може ежегодно. Самата гъба получава устойчивост към активното вещество на препарата и няма как да действа. Другият проблем е, че производителите нямат създадена традиция да пръскат предпазно картофите, наистина има засегнати площи на 100%. Но пък при производители, които са си извели, както трябва борбата, няма никакъв проблем, площите са идеални, обясни Паунова.


Според Иван Манджуков, крупен картофопроизводител от Момчиловци, малките производители нямат време и възможности. Техните картофи наистина са засегнати. Сега съм в една нива, която почти е унищожена. При големите производители явлението е хванато, но не е масово, разказа той.


Стопаните, за да пазят това, което е долу в почвата, трябва да окосят картофите там, където всичко е изсъхнало. Могат и да напръскат с 3-процентов разтвор на син камък, за да може да се унищожи самата спора на гъбата, защото след всеки следващ дъжд спората влиза в почвата. Оттам заразява вече готовата продукция в почвата, съветват специалистите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,