Симеон Сакскобургготски

Свързани новини

02.05.2023 13:45

Царят осъди България за 3,27 млн. лв.

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейският съд по правата на човека осъди България да плати на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза обезщетение от 3,27 млн. лв заради наложения преди 14 години мораториум върху използването на горски земи.


Магистратите в Страсбург са уважили в пълен размер претенцията на Сакскобургготски за загубите, които е претърпял поради забраната да осъществява сеч и експлоатация на горите, базирана на пропуснатите ползи от планирания и нереализиран дърводобив. В съобщението на съда се пояснява, че делото е по наложените ограничения за прехвърляне и търговска употреба на собственост, наложени през 2009 година.


През септември 2021 г. съдът в Страсбург призна, че държавата е нарушила правото на собственост и на справедлив процес на Сакскобургготски и даде 6 месеца на двете страни за постигане на споразумение за обезщетение за причинените му материалните вреди, но кабинетът Петков-Нинова така и не успя да организира споразумението и сумата набъбна. Напомняме, че по това време премиер е съпредседателят на ПП Кирил Петков, вицепремиер е лидерът на БСП Корнелия Нинова, а правосъден министър е Надежда Йорданова от ДБ.


В свое интервю пред 24 часа през миналата година Симеон Сакскобургготски заявява: "Ние сме били по съвсем друг начин възпитавани, с принципи и какво ли не. 1946 г. ни конфискуваха всичко - Бога ми, това държавно ли беше, да си го конфискува държавата?! Само това, като постановка, е достатъчно всеки разумен човек да си каже - чакай, значи това е било частно. А не да се мъдрува, да се тълкува. Държавата да наема външни адвокати, на които да плаща милиони за тези дела, вместо да си ползват адвокатите в министерствата. Толкова ми е криво да ме тормозят по този начин. Не знам за какво, но това е".


"Това до момента е най-голямото обезщетение, присъдено от ЕСПЧ срещу България", коментира пред Сега адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Сакскобургготски. По думите му обезщетението е можело да бъде значително по-малко, ако държавата се беше съобразила с решението на Страсбург, че мораториумът нарушава права по конвенцията.


Кирил Пламенов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.