Има ги навсякъде, дори в самия общински център, над който се извисява в края на залива му прекрасната църква на Василико, чиято зона е с цялостно решение и на екстериора, и е изключително добре поддържана.
01/02

Свързани новини

04.10.2023 16:10

Царево със златно съкровище пъти по-богато от Панагюрското

Видян 98692 пъти | Коментари 1
Гласували 33 рейтинг: 3.9394
много слаба слаба добра много добра страхотна

Градските потайности са начин и извън летния сезон морските ни курорти да привличат публика с магнетичните си и малко познати богатства, на което е и посветена новата програма за насърчаване на общинския туристически маркетинг на Министерството на туризма.


Царево и неговата прекрасна най-южна по морето ни община не е забележително само с плажовете си, някои от които са последните недокоснати и тайни у нас. Един от последните беше жертван заради актуалното шоу на Нова Игри на волята, но още си е незавладян от туризма.


Сред най-големите й богатства е златното съкровище, което пази в музея. То е намерено при устието на Велека в Синеморец и е изложено там, макар да пътува вече по цял свят – последно до САЩ и Канада. Защо? Защото е пъти по-богато от всеизвестното Панагюрско. Съдържа 160 прекрасни ценности на 1800 години. Не е  толкова прочуто, защото е открито едва през 2006 г.Тракийско е, защото такива, а не гръцки са били Царево и районът му преди да станат български.



Разбира се, това не е единственото културно богатство, което може да се види в Царево и извън сезона. От 21 май – 3 юни в селата от общината се разиграват Нестинарските танци, които – уви – привличат предимно местната публика. Докато ги обикаляте, можете да откриете и неповторимите и налични само в този мъничък регион черкви като къщи.


Има ги навсякъде, дори в самия общински център, над който се извисява в края на залива му прекрасната църква на Василико, чиято зона е с цялостно решение и на екстериора, и е изключително добре поддържана.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.10.2023 21:56

    Като споменахте нестинарски танци. Южните траки са изгаряли мъртъвците си. С мъжа са изгаряли и любимата му съпруга.Жива. Обичаят съществува и при индоариите, нарича се "сати" и се е практикувал някъде до средата на 19-ти век. Слава богу, англичаните забраняват това безобразие. Та, нестинарството е било нещо като пазар за булки. Изпълнявало се е от млади момичета, готови за женитба, които с танца върху жаравата показвали, че могат да изгорят заедно с бъдещия си съпруг.

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева