Свързани новини

06.11.2013 14:31

Таско Ерменков: „Южен поток” ще носи дивиденти от първата година

Видян 1414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Искам да напомня думите на министър Стойнев, че ние ще обсъждаме и реализираме само тези проекти с Русия, които са от национален интерес. „Южен поток”, е точно такъв. Това заяви Таско Ерменков, народен представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика в НС, в ефира на БТВ.


Той обясни, че българското участие в проекта възлиза на 620, 7 млн. евро. По думите на Ерменков това е половината от стойността на газопровода и това е и сумата, която ще изтеглим като заем. Според народния представител от КБ съотношението собствен - привлечен капитал  е 30 към 70 и това е нормално съотношение за проектно финансиране.


„Говореше се за 15 години тази част на заема да бъде изплащана чрез дивидентите, като през тези 15 години нямаше да влиза никакъв дивидент в България. В момента това е предоговорено и срокът по изплащане на заема е увеличен на 22 години, като дивидент от 20 на сто влиза в страната още от първата година. От самото начало ще започнат да влизат средства и има гратисен период от 5 г. върху лихвата и главницата, през който няма да се плаща от българска страна”, каза Ерменков.


Депутатът бе категоричен, че парите за заема няма да се отразят на платежния баланс на държавата, защото заемът ще се плаща само от приходите, които ще се реализират от дейността на проекта и няма да има натоварване на бюджета на държавата и данъкоплатците.


„С този проект България се превръща в център в сферата на газификацията на Европа и на Балканите, защото става директен вход на газ от най-големите доставчици от Русия за Европейския съюз”, заключи Таско Ерменков.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак