Свързани новини

25.01.2010 19:45

Търговците мамят с отстъпките

Видян 1640 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огромни табели, които обещават драстични намаления на дрехи и обувки, примамват клиенти към лъскавите витрини на магазините. Търговците като че ли се надпреварват кой по-големи отстъпки ще предложи особено през януари, когато всички сме похарчили парите си за коледни подаръци и лакомства за трапезата. В много от случаите обаче надписите с намаленията са подвеждащи, сочи проверка на 19`. Когато клиентът влезе вътре, се оказва, че само част от стоките се продават по-евтино. На всичкото отгоре артикулите с редуцирана цена нерядко се поставят в дъното на магазините, където остават почти незабелязани. Този трик търговците използват с цел да привлекат вниманието на клиента, който влязъл веднъж, може да се излъже да си купи нещичко от новата колекция в магазина. Това обаче е в разрез със Закона за защита на потребителите, който изисква обявеното намаление да важи за всички стоки в обекта. Освен това върху етикета на всеки артикул освен новата цена, трябва да присъства и старата, която да е зачертана, за да се види ясно разликата. Но и това изискване не се спазва навсякъде. Продавачката изчислява колко ще струва определена стока, само ако някой купувач прояви интерес към нея.


Съществуват и други методи за заблуда на клиентите. Преди да обявят сезонната разпродажба например търговците повишават стойността на стоките, от които после образуват по-ниската цена. В тези случаи стойността, посочена на стария етикет се коригира на по-висока и отново се зачерква все едно, че е стояла там през цялото време. „Задължително условие е да се посочи крайният срок на обявеното намаление“, обясниха за 19` от Комисията за защита на потребителите. Оттам уточниха, че периодът не трябва да бъде по-кратък от един работен ден и по-дълъг от месец. Ако обаче собственикът на обекта реши да удължи срока, то цените на стоките отново трябва да се редуцират. Проверка по столичните магазини обаче показва, че и това изискване не се спазва. Обикновено търговците удължават срока на разпродажбата без да намаляват повече цените. 


При по-сериозни нарушения търговеца го грози не само финансова глоба, но и забрана за извършване на дейността. Така че не се колебайте да си потърсите правата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион