Свързани новини

05.12.2019 13:03

Танева: Повишението в цената на свинското месо е нормална реакция

Видян 1476 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Няма нови огнища на африканска чума при домашните свине. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти след церемонията по връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2019-бакалаври и магистри от Аграрния факултет при Тракийски университет - Стара Загора, предаде Фокус.


„Повишението в цената на свинското месо е нормална реакция от всичко, което се случва в Европа и света във връзка с щетите от заболяването африканска чума по свинете. Не е нещо неочаквано. Очаквано е за всички, които следят хода на развитието на тази болест и за съжаление все още неоткриването на ваксина за нейното лечение. При всички случаи и на европейско ниво вероятно ще се вземат мерки и въпросът ще бъде поставен“, каза още Танева.


„Продължава разпространението на болестта, продължават щетите от нея, увеличава се броят на засегнатите свине и безспорно и потреблението на свинско месо продължава, което предизвиква този тренд. От друга страна, интересът към това да се произвежда свинско в тази ситуация също е висок“, добави министърът.


По думите ѝ за България за 2019 г. от заболяването африканска чума бяха засегнати около 130 хиляди домашни свине. „Нови огнища при домашните свине няма. Приключихме го още на практика август месец. Пикът беше през юли. Август имахме около 6 огнища и след това едно или две малки в лични стопанства. Нямаме нови засегнати големи стопанства“, заяви тя.


Според нея сигнали за случаи при дивите свине се получават всяка седмица. „В момента по плана за справяне със заболяването сме в процес на депопулирането на дивата свиня като основен източник на разпространение на заболяването. За всеки ловен уикенд обикновено от порядъка на 2000 диви свине се отчитат като отстреляни и се вземат проби. Между два и осем броя са стигали максимум положителните проби за заболяването от изследвани 2000 броя свине. Към момента сме между 25 и 30 % изпълнение на плана за депопулиране на дивата свиня“, допълни тя.


По думите ѝ Министерството не може да окаже въздействие на пазара за задържане на цените на свинското месо. „Има единствено инструменти за управление при кризи. Те са разписани е европейските регламенти и решение за това се взема от Комисията. Това може да се вземе като решение на общоевропейско ниво и да бъде валидно и за нас“, заяви министърът.


„Това е заболяване засяга целия свят. При това поражение в Азия на практика, един от основните купувачи на свинско месо са азиатските държави и това е в основата на този интерес“, посочи тя.


По думите ѝ грижата за животните не може да се извади от БАБХ. „Модулът, който в България се приложи и работи, е общоевропейски и ако имаме някакви пропуски, трябва да ги отстраним“, допълни министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак