Свързани новини

13.03.2012 11:32

Талибани: Ще режем американски глави!

Видян 1541 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Талибаните продължават заплахите си към САЩ и се заканиха да обезглавяват американски войници в отмъщение за масовото убийство в Южен Афганистан в неделя, информира бТВ. Тогава американски военен застреля 16 цивилни в размирната провинция Кандахар – родината на радикалното движение.
"Ислямският емират предупреждава за пореден път американските скотове, че муджахидините ще им отмъстят и с помощта на Аллах ще убиват и обезглавяват вашите садистични войници убийци", гласи изявление на талибаните.
Масовото убийство в Кандахар породи гняв в Афганистан, но не се стигна до съпътствани от насилие протести, които бяха проведени в страната миналия месец след изгарянето на екземпляри на Корана от американски военни.


Стотици студенти обаче излязоха по улиците на източния афганистански град Джалалабад, за да протестират. При първата улична демонстрация след масовото убийство около 400 души скандираха „Смърт на Америка – Смърт за Обама” и призоваха войникът да бъде съден в Афганистан.


Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета заяви, че ако американският войник, бъде осъден, може да получи смъртна присъда. Той се опита да опише случая като изолирано събитие, каквито се случват във всяка война. И допълни, че тази стрелба обаче не трябва да отклони Щатите от военната мисия в Афганистан, нито натиск от политически лидери в Кабул или Вашингтон.


Масовото убийство предизвика гневни призиви от афганистанци за незабавно изтегляне на американците от страната в момент, когато Вашингтон се опитва да договори дългосрочно присъствие, за да не допусне Афганистан отново да изпадне в хаос.
Президентът Барак Обама нарече убийствата на 16 цивилни в Афганистан "трагедия", но също подчерта, че този епизод няма да промени стратегията на Вашингтон или да доведе до предсрочно изтегляне на американските войски.
Нападателят претърпял мозъчна травма през 2010 година
Сержантът, който от 11 години е на военна служба и е бил на три мисии в Ирак, е задържан в предварителен арест в Кандахар, докато служители от въоръжените сили проучват военната и медицинската му документация.
Междувременно стана ясно, че той е претърпял мозъчна травма при пътен инцидент в Ирак през 2010 година. Името на 38-годишния сержант, баща на две деца, все още не се съобщава.
Експерти предупреждават да не се правят прибързани изводи, но изтъкват, че са известни два факта около личността на убиеца. Това е четвърто му участие в мисия в чужбина. И че се знае от опит, че рискът от психично разстройство като посттравматичен стрес е по-висок при следващи бойни мисии отколкото при първата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец