Свързани новини

23.03.2009 10:14

Таксите за паяк и скоби в София са незаконни

Видян 2101 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Година след като съдът отмени цялата "Синя зона" в София, незаконни се оказаха и събираните от "Паркинги и гаражи" такси за заскобяването на автомобилите и вдигането с паяк. Цените, плащани от шофьорите за двете санкции, не са одобрени от Столичния общински съвет и от 4 г. се събират в разрез с правилата, показва проверка на "Сега".


Проблемът е възникнал с новата наредба за организация на движението в столицата от 2005 г. Според документа сумите трябва да се определят ежегодно с решение на СОС. В същото време тарифите, по които работи "Паркинги и гаражи", са приемани през 1999 г. и не са минавали през общинския съвет. Те са били обсъждани само в тогавашната транспортна комисия. 29 лв. на кола събира от 1999 г. "Паркинги и гаражи" за принудителното преместване. За скобите цената е 9.90 лв. М.г. от фирмата настояха тарифите да се актуализират и представиха сметки, че реалните стойности са съответно за паяк 76.46 лв., а скобата - 15.96 лв., но до решение на СОС не се стигна. И от общината, и от "Паркинги и гаражи" признали пред "Сега", че сумите наистина не са потвърдени. В това обаче нямало никакъв проблем. "Достатъчно е, че цените са минали през един от органите на общинския съвет - транспортна комисия", разтълкувал директорът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров. Според зам.-кмета Александър Цветков пък нарушение на наредбата няма, защото тарифите са определяни през 1999 г., когато нормативната уредба била различна. "Това е абсурдно тълкуване, от него излиза, че общината стои над времето и промените в нормативната уредба", коментираха юристи.
В същото време стана ясно, че покрай липсата на контрол шефът на "Паркинги и гаражи" е въвеждал самоволно и други ценови регламенти. Незаконна глоба от 2.50 лв. за неплатено паркиране в "Синя зона" е събирала общинската фирма до март, научил още вестник "Сега". Санкцията е била налагана за водачи, които са се върнали на мястото на паркиране до 30-ата минута след установяване на нарушението. "Въведох този ред, за да е по-справедливо и да няма напрежение. Съгласувал съм я с бившия зам.-кмет по транспорта. След като настоявате хората да плащат повече, от 1 март съм отменил тази санкция", обяснил Николай Александров.
Това е поредният правен казус около "Синя зона". Без отговор продължава да стои и големият въпрос има ли право "Паркинги и гаражи" да печели от стопанисването на публична общинска собственост и не е ли редно тази дейност да е обект на концесия. Експерти припомнят, че управлението на "Синя зона" е възложена на фирмата през 2002 г. само временно до провеждането на конкурси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец