карти таро

Свързани новини

01.01.2024 16:12

Тайната история на най-популярните карти таро в света

Видян 19847 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В статия от 1908 г. британската художничка, илюстраторка и дизайнерка на костюми Памела Колман Смит споделя как според нея трябва да се гледат картините. "Учете се от всичко, вижте всичко и най-вече почувствайте всичко! Намерете очи в себе си, потърсете вратата към непознатата страна."

Смит можеше да опише и как да използваме тесте карти таро. В края на краищата тя е отговорна за създаването на илюстрациите, използвани в най-популярния дизайн на карти таро в света. През 1909 г. Смит и поетът и мистик Артър Уейт се запознават чрез тайно общество, известно като "Херметичния орден на Златната зора". Общата им вяра в спиритизма, ритуалите, символиката и психическите практики ги кара да обединят усилията си и да създадат колода карти таро, съчетаваща концепциите на Уейт с илюстрациите на Смит в стил ар нуво.


Публикувани през 1910 г., картите днес са известни като колодата "Уейт-Смит" или "Райдър-Уейт-Смит" (приносът на Смит до голяма степен е заличен от заглавието и засенчен от Райдър, името на първоначалния издател, до 90-те години на ХХ век), но ново издание, публикувано от Taschen, "Таро на А.Е. Уейт и П. Колман Смит: Е.П. Уейт и Колин Колман", което включва както пълна колода оригинални карти, така и поредица от контекстуални есета за Смит, Уейт и създаването на колодата, се впуска в историята, значението и популярността на колодата.


Тестето таро съдържа пакет от 78 илюстровани карти, всяка от които изобразява определени символи и персонажи и възниква в Италия през XV век. Създаването на колодата на Уейт-Смит отразява "важен културен кръстопът" от началото на XX век, обяснява редакторът на книгата Йоханес Фибиг, чиято собствена връзка с изучаването на таро започва преди повече от 40 години. "По това време е имало положително усещане за лично освобождение, за свободен и по-артистичен живот", каза той. "Но тези въстания бяха прекъснати от Първата и Втората световна война."

През 70-те години на ХХ в. интересът към таро се възражда, а колодата на Уейт-Смит придобива популярност покрай феминистките, антивоенните и международните движения за човешки права, обяснява Фибиг. Днес таро често се използва като инструмент от хората, за да разберат себе си на лично ниво, често чрез практики като четене, тълкуване на сънища и избор на карта на деня.

Фибиг казва, че всяка карта може да се тълкува и разглежда по различен начин в зависимост от индивида. "Таро е предложение за хората. То е нещо повече от гадаене", казва той в интервю за CNN. "Вие като четящ картите сте поканени да влезете и да водите диалог с образа (на картата) и така тя се превръща в огледало."


Самото изображение е от решаващо значение за всяко пътуване с таро и е основен ключ към разбирането на трайната популярност на колодата на Уейт-Смит. "(Уейт и Смит) са били гении, но по онова време малко хора са признавали това", казва Фибиг.


 Собственото творчество на Смит е повлияно от колоритния и международен живот, който тя води. Родена и израснала в Манчестър, Англия, тя се премества със семейството си в Ямайка като дете, а като тийнейджърка се записва в колеж в Бруклин, Ню Йорк. По-късно се установява в Лондон и се вплита в артистичната сцена на столицата, като сред съвременниците и почитателите на творчеството ѝ са писателите У. Б. Йетс, Марк Твен и Ръдиард Киплинг, както и композиторът Клод Дебюси.

В есето за Смит, част от новата книга, авторката Мери К. Гриър пише, че художественият стил на Смит - с неговите смели, ярки цветове и сложни детайли - е повлиян от фактори, сред които запознаването ѝ с ямайски фолклорни приказки и японски гравюри, както и участието ѝ в театрални представления и сценография. Гриър пише, че Уейт и Смит вероятно са посетили изложба на италианска колода таро от XV в. в Британския музей през 1907 г., която е вдъхновила и двамата.


На картите, създадени през летните месеци на 1909 г., са изобразени герои, мотиви и символи на фона на често свързвани с английския пейзаж хълмове и крайбрежия. Красотата на илюстрациите, казва Фибиг, се състои в това, че съдържанието им може да се тълкува по безброй начини, като всяка карта представлява едновременно препоръка и предупреждение.

Например картата "Обесеният" не е непременно нещо, от което трябва да се страхуваме, а може да се разглежда като възможност за споделяне, а "Звездата" може да олицетворява не само светлината и чистотата, но и нарцисизма и сковаността. "Това е мъдростта на Памела и Артур", казва Фибиг, като се позовава на качеството "откритост" или "празнота" в илюстрациите.

Тази откритост означава, че колодата на Уейт-Смит е интерпретирана многократно, особено през последното десетилетие, покрай нарастващия интерес към практиката на таро. Създателите направиха колоди с персонажи, които отразяват техните собствени, често недостатъчно представени общности от различни раси, сексуалност, пол, класа, увреждания и др. И все пак, както пише експертът по таро Рейчъл Полак в есе за новата книга, тези реинтерпретации почти винаги се коренят в дизайна, символиката и мотивите на колодата на Уейт-Смит.

Историята на най-популярното таро в света е разгледана в нова книга на издателство Taschen.


 За Фибиг трайното привличане и привлекателност на тестето на Уейт-Смит се дължи на способността на картите да насърчават хората да откриват своите лични истини - особено по време на криза. "Много хора са недоволни от установения ред и търсят нови начини на живот, нови идентичности и нови колективни ценности", казва той. "Хората (искат) отговори." Това е чувство, което изглежда съответства на оригиналния начин, по който Смит е искала изкуството да бъде възприемано: "Учете се от всичко, вижте всичко и най-вече почувствайте всичко."

"Таро на А. Е. Уейт и П. Колман Смит" е публикувана от Taschen и вече е на пазара.


 Източник: CNN


 



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв