Приоритетът на Бюджет 2024 не са икономиката, образованието или политиките за хората

Свързани новини

14.12.2023 15:11

Тагарев отказа почит за застреляните ястребинчета: Депутатка

Видян 860 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приоритетът на Бюджет 2024 не са икономиката, образованието или политиките за хората – единственият приоритет е вторачването в 3-процентовия дефицит, уж заради Шенген, посочи дългогодишният директор и народен представител от БСП за България.

„Не съм човек, който дава крайни оценки. Но сме свидетели на пълзящи прояви, водещи към фашизъм. Казвам това, защото не е само случилото се с Паметника на съветската армия”.

Това заяви народният представител от БСП за България Ирена Анастасова пред „Денят ON AIR” и даде знаков пример: „На 20 декември отбелязваме 80 години от убийството на Шестте ястребинчета. И понеже сме хора, които спазваме закона – колегата, народен представител на БСП за България от Търговище, Йорданка Георгиева поиска разрешение от министъра на отбраната да свири, както винаги досега, гвардейският оркестър на Шуменското военно училище. Никога досега в целия преход, нито един военен министър не си е позволил да откаже това. Тагарев го отказа.”

На въпроса на народния представител от БСП защо отказва, Тодор Тагарев отговорил: „Защото е спорна дата”.

„Кое е спорна дата? Че ги няма шестте деца, едното от които на 7 години? Ако е спорно дали е имало фашизъм в България или не – нека си спорят. Но фактът, че тези деца са убити от армията тогава не е спорен. И аз бих попитала Тагарев, защото има версии и мнения, че тези деца са били убити заради родителите си, защото били партизани – ако става дума за техни, за близки лица, биха ли обяснили тази „спорна дата” така”, реагира Анастасова.

Дългогодишният училищен директор и народен представител от БСП за България напомни, че преди години точно така е тръгнал фашизмът – с горене на книги, с унищожаване на паметници.  

За случилото се пред Паметника на съветската армия вчера, Ирена Анастасова, която беше заедно с Георги Свиленски и останалите народни представители, каза: „Ние искахме едно просто нещо – да видим заповедта на областния управител, разрешителното за строеж и сертификата за крана, монтиран там. Защото се оказа, че нито кранът има сертификат и той е сменен, нито има разрешително за строеж, нито – указателна табела, както е по закон, какво се извършва”.  

По думите ѝ, след като народните представители от БСП преминали първите заграждения, при вторите от полицията им казали, че това е територия на Областната управа. „Областната управа не е ли длъжна да оказва съдействие на народните представители – ние, отново ще повторя, искахме да видим документите и основанията за това, което се извършва”, реагира Ирена Анастасова.

„Директор на дирекция в Областната управа, в яростта си да не бъдем допуснати, блъсна едно от оградните съоръжения, то падна и понеже Свиленски беше там, преряза ръката му. Там беше и зам. областният управител”, разказа още тя.

В разговора за бюджета народният представител от БСП бе категорична, че социалистите ще подкрепят на второ четене тези предложения, които отговарят на политиките отстоявани от БСП, основно в социалната сфера и за увеличаване на доходите на хората.

„Като говорим за приоритети – да, образованието, културата трябва да са приоритети. Но докато не постигнем 1% за култура от БВП, което ни доближава до европейските държави, не можем да говорим изобщо за приоритет. А съобщеното днес от Борисов, Петков и Пеевски - за увеличените пари за култура, не е приоритет, то звучи като някакво подаяние след протести. По същия начин бих говорила за образованието – ако не постигнем 5% от БВП, ние не можем да говорим, че е приоритет. Бюджетът за 2024 г. обаче има един-единствен основен приоритет и той се нарича дефицит 3%. Без да се интересува от нищо друго или пък от политики”, посочи Ирена Анастасова.

За промените в Конституцията и инициираната от БСП среща по темата, народният представител от БСП за България подчерта: „Важно беше да поканим  депутатите от ВНС, участвали в писането на сегашната Конституция – оказа се, че това не е правено досега. Дойдоха представители от всички политически представени групи, конституционалисти, правосъдният министър. Потресаващото е, че нямаше нито едно изказване, което да подкрепи тези промени. Както нямаше и нито едно положително становище в Комисията по конституционни въпроси”, посочи Ирена Анастасова.

Тя прогнозира, че ще има сериозни промени между първо и второ четене. „Имаше предложение за промяна на националния празник – те вече се отказаха от тази идея, сега виждаме сериозна реакция  срещу това ръководни държавни длъжности да са хора с двойно гражданство, имаше критики за съдебната реформа, в това, че ВСС да се политизира все повече, вместо да е обратното”, посочи народният представител от БСП за България.

Но, по думите ѝ, управляващите най-вероятно, ще приемат промените в Конституцията. „Спойката ще бъде силна докато се осъществят конституционните промени, докато се разпределят постовете в регулаторните органи и службите”,  заяви Ирена Анастасова.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей