Пробите са доказани през периода 9 - 14 декември.

Свързани новини

15.12.2022 18:00

Свинският грип дойде у нас

Видян 1405 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Трима души у нас са заразени със свински грип, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Общо седем са поразени от различни мутирали вариации за седмица, сочи справка на Darik в сайта на здравното ведомство. И това са само официалните регистрирани. Десетки пъти повече са лекуващите се сами.


При три от пробите е установен A(H1N1)pdm09 (свински грип), а при други четири е доказан вирусът A(H3N2). Те са са доказани през периода 9 - 14 декември.


Вирусите са идентифицирани в носогърлени секрети на пет деца на възраст 6-8 г., хоспитализирани в СБАЛИПБ Проф.Иван Киров, София и в секрети на два амбулаторно лекувани пациенти на 29 и 57 г.от София.


В същото време в някои страни вече правят едновременно два теста, които проверяват както наличието на К19, така и на свински грип. Причината е, че симптомите са сходни особено в началото, но двата вируса трябва да бъдат лекувани по различен начин. И двете зарази могат да бъдат смъртоносни. Пикът на свинския грип се очаква през януари и февруари.


Симптомите са подобни на човешкия с малки различия като: внезапна отпадналост, температурата е над 38 градуса, загуба на апетит, гадене и повръщане, пневмония, болки в мускулите на очите и по цялото тяло.
Същевременно у нас е регистриран бум на респираторните инфекции. Те засягат предимно малките деца. В момента най-честите симптомите са хрема и кашлица.
„С отстъпването на К19, настъпват всички останали вируси. Те се завърнаха”, поясни пред Nova д-р Сашка Порязова.


Грипът настъпва, но по-бавно.  „Миналата година той се забави - беше март, сега – още няма епидемично разпространение, но има много грип в Румъния и Турция, ще дойде и у нас”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.


„В средата на януари очакваме увеличение на случаите на К19. Няма да бъде много опасен, но ще е по-заразен”, прогнозира той.
Напомняме, че К19 пандемията често е сравнявана с бума на свинския грип от 2009 г. Тогава учените прогнозираха голяма световна вълна с много жертви. Епидемията обаче преминава много по-леко от очакваното. В хода на пандемията от свински грип са се проявили непознати дотогава ефекти, които са довели до по-лекото ѝ преминаване.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 16.12.2022 10:15

    Китайците ги "спират".Ай са обявили панкитайска-демия, ай няма чипове за електрониката. И още доста от другото.С Шанхайдемията китайците показаха кой кара влака.

  • 003 ИвайлоК 15.12.2022 21:57

    Гриповете на са се завърнали тази година - те са си постоянно тук. Просто през последните 2 години случаите на грип и простуда бяха "нулирани" и обявявани за к19 (с помощта на тестовете, естествено). Между другото и сега, не са решили - не са обявили нова "епидемия" от к19. Не зная кое точно ги спира, но нещо наистина ги спира да го направят.

  • 002 фармамафия 15.12.2022 20:15

    Тези изроди нямат страх от нищо и никой, избиха многократно животните на хора и животновъди до като не ги занулиха, сега е ред на хората, щото К19 не успя!!!

  • 001 Anonimen 15.12.2022 19:46

    Нямам прасе, но имам 8 котки, много ящни и дебели. И много нахални. Не може ли един котешки грип бай Билал Гейтс да пусне, че да се отърва от тях!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните